Русија

Шеф кинеске дипломатије данас стиже у Москву; Пекинг: Битни разговори о безбедности

Свега дан након разговора са саветником Беле куће Џејком Саливаном, Ванг Ји одлази у Русију, у којој ће остати до 21. септембра и разговарати са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом
Шеф кинеске дипломатије данас стиже у Москву; Пекинг: Битни разговори о безбедностиwww.globallookpress.com © MFA Russia

Посета кинеског министра спољних послова Ванг Јиа Русији има за циљ развој билатералних односа, размену мишљења о битним темама, пре свега о стратешкој безбедности Москве и Пекинга, али и реализацију већ постигнутих договора, рекла је данас портпаролка кинеског Министарства спољних послова.

Ванг Ји би, како је раније саопштено, требало да допутује у Русију данас, а посета ће трајати до 21. септембра. У Москви ће разговарати са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом.

Како је пре неколико дана пренео ТАСС, министри ће разговарати о украјинској кризи, безбедности у азијско-пацифичком региону, покушајима ширења утицаја НАТО-а у том делу свету, пројекту АУКУС, али и јачању сарадње у оквиру Г20, Шангајске организације за сарадњу и БРИКС-а, будући да је донета одлука о проширењу овог економског блока.

Лавров је са кинеским колегом телефоном разговарао и 7. августа, када му је честитао што је још једном изабран на ту функцију. Ванг Ји се на позицији министра спољних послова Кине налази од 2013. године. Министри су се уживо видели и у Јужној Африци, на састанку министара спољних послова земаља које улазе у БРИКС. 

Јачање сарадње са Пекингом Москва је означила као један од приоритета.

Обе стране неретко истичу да најчешће заузимају исти или сличан став о најбитнијим питањима. И једна и друга земља осуђују непријатељску политику западног блока и боре се против покушаја сузбијања њиховог развоја. 

Трговинска сарадња је, такође, у порасту, а, према званичним подацима руске стране, током последње две године удео рубље и јуана у плаћањима између Москве и Пекинга порастао је са 25 до чак 80 одсто.

И то није крај. Русија и Кина намеравају да ту бројку повећају. 

Данашња посета Ванг Јиа Москви организована је свега дан након разговора Ванг Јиа са саветником Беле куће за националну безбедност Џејком Саливаном. Више о томе прочитајте овде

image