Свет

Састанак Ванг Јиа и Саливана на Малти: "Искрени, садржајни и конструктивни разговори"

Како је поручило кинеско Министарство спољних послова, двојица званичника су разговарали о стабилизацији и побољшању кинеско-америчких односа
Састанак Ванг Јиа и Саливана на Малти: "Искрени, садржајни и конструктивни разговори"© Танјуг/AP Photo/Susan Walsh

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан састао се са кинеским министром спољних послова Ванг Јием на Малти овог викенда, саопштили су данас кинески и амерички званичници.

Кинеско министарство спољних послова саопштило је данас да је Ванг са Саливаном одржао "искрене, садржајне и конструктивне" разговоре о стабилизацији и побољшању кинеско-америчких односа.

Саливанов састанак са Вангом био је последњи у низу разговора на високом нивоу између америчких и кинеских званичника усред припремања састанка председника САД Џозефа Бајдена и кинеског председника Си Ђинпинга касније ове године, пренео је Ројтерс.

Саливан се последњи пут састао са Вангом у Бечу у мају.

Бајден је овога месеца изразио разочарање због тога што Си није учествовао на самита лидера Г20 у Индији, али је рекао да ће се састати са кинеским председником, не прецизирајући када.

Следећа прилика да се Бајден састане са Сијем је самит Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕЦ) у Сан Франциску у новембру, пренела је британска агенција.

Бајден и Си су се последњи пут састали 2022. на маргинама самита Г20
на индонежанском острву Бали.

image