Русија

Русија: Обим производње разних врста наоружања повећан до 10 пута

Предузећа укључена у реализацију програма државних набавки раде даноноћно, рекао је индустријски директор за наоружање, муницију и специјалну хемију државне корпорације "Ростех" Бекхан Оздојев
Русија: Обим производње разних врста наоружања повећан до 10 путаwww.globallookpress.com © Kalashnikov Media/via Globallookpress.com

Производња дронова-камиказа "лансет", ПВО система "куб", као и дронова "тахион" и "гранат" биће вишеструко повећана због проширења производних капацитета, изјавио је индустријски директор за наоружање, муницију и специјалну хемију државне корпорације "Ростех" Бекхан Оздојев, преноси ТАСС.

"Проширени су производни капацитети беспилотних летелица, због чега ће се производња модела 'куб', 'лансет', 'гранат', 'тахион' и других вишеструко повећати", казао је Оздојев.

Оздојев је такође подсетио на планове да се удвостручи производња ракета "китолов", "стрела", као и ракета 9М333 (део система "стрела 10").

Како је навео, највећи раст производње у оквиру реализације државних набавки забележен је сегменту тенкова и борбених возила, вишецевних ракетних система, тешких термобаричних система, термовизори и других оптичких инструмената.

"Предузећа укључена у реализацију програма државних набавки раде даноноћно. Обим производње разних врста наоружања повећан је од два до 10 пута, за неке врсте и на десетине пута", објаснио је Оздојев, истакавши да је повећана производња пројектила за комплексе "кинжал", "искандер" и "панцир", авијационих бомби, артиљеријских и тенковских граната.

Према његовим речима, компанија је трупама пре рока испоручила бацаче граната ГМ-94, који су посебно тражени међу јуришним јединицама у зони Специјалне операције, јер омогућава да се ефикасно гађа утврђени непријатељ.

Оздохев је додао да бацач граната има радијус експлозије пројектила до пет метара, што је безбедно за стрелца и омогућава операције у густим урбаним срединама, као и у затвореном простору.

"Бацачи граната ГМ-94 су изузетно тражени у области Специјалних војних операција, јер имају одличну ергономију, малу тежину и мали трзај. Ово је посебно важно за војна лица која се боре са укопаним непријатељем готово лицем у лице", закључио је.

image