Русија

Белгород гађан 112 пута у претходних 24 сата, погинуо цивил, двоје рањено

Мушкарац ког је ранио гелер у пределу стомака и руке, оперисан је и у стабилном је стању
Белгород гађан 112 пута у претходних 24 сата, погинуо цивил, двоје рањено© Tanjug/AP Photo

Украјинска војска је у протекла 24 часа испалила 112 граната на територију Белгородске области, један цивил је погинуо, а два су рањена, оштећено је шест приватних кућа, јавља регионални гувернер Вјачеслав Гладков на Телеграму.

Приликом напада су коришћени бацачи граната, минобацачи, вишецевни бацачи ракета као и дронови камиказе, прецизирао је Гладков.

У Шебекинском градском округу погођено је село Максимовка чак седам пута из топовске артиљерије, услед чега је на лицу места од задобијених рана погинуо мушкарац, а још две особе су повређене, јавља Гладков.

"Жена са потресом мозга категорички је одбила хоспитализацију. Мушкарац који је задобио ране од гелера у пределу стомака и руке, оперисан је у стабилном је стању. Од последица гранатирања оштећене су две куће", наводи гувернер Белгородске области.

У Грајворонском градском округу испаљено је 12 граната из вишецевног лансера ракета на село Головчино. Повређених нема, али је четири приватних домаћинства оштећено, поломљени су прозори, разрушене су ограде, кровови, фасаде и помоћне зграде.

Оштећен је један путнички аутомобил и један трактор, прецизирао је Гладков.

"Испаљене су три артиљеријске гранате на село Красни Хутор. Село Наумовка непријатељ је напао дроном. У селу Таврово оборен је један дрон. Ни у једном од напада није било жртава нити штете", пише Гладков.

На село Климово је осам пута отварана минобацачка ватра, а на села Новопетровка и Долго пало је укупно 25 минобацачких граната. Село Стари је 19 пута гађано из бацача граната и четири пута из минобацача.

Од априла прошле године успостављен је висок (жути) ниво опасности од тероризма широм Белгородске области с обзиром да се ситуација на украјинско-руској граници заоштрила, те су се појачале активности украјинске војске у пограничним областима.

Дужина украјинске границе са Белгородском облашћу је 350 километара.

У последње време украјинске власти све чешће прибегавају терористичким методама, указала је раније портпаролка руског МСП Марија Захарова и објаснила да је то због очигледно неуспешне контраофанзиве Оружаних снага Украјине, коју великодушно спонзоришу САД и друге земље НАТО-а.

image