Русија

Белгородско село гранатирано касетном муницијом, оштећено око 50 домаћинстава

Украјина је добила касетну муницију од САД у оквиру другог пакета војне помоћи. То оружје је забрањено међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље.
Белгородско село гранатирано касетном муницијом, оштећено око 50 домаћинставаwww.globallookpress.com © Bai Xueqi/XinHua

За време јучерашњег украјинског гарантирања села Уразово касетном муницијом оштећено је око 50 кућа, рекао је гувернер Белгородске области Вјачеслав Гладков на телеграму.

"Након гранатирања откривена су разна оштећења на 49 приватних домаћинстава, две јавне установе, три предузећа. Оштећено је 39 помоћних објеката, седам аутомобила и један камион, као и далековод", написао је шеф региона.

Гувернер је рекао да је непријатељ на село испалио 12 граната из вишецевног ракетног система "град", а шест цивила је рањено. Два мушкарца завршила су у Валујској регионалној болници са ранама од гелера, а једна жена је послата на лечење у Белгород. За троје повређених хоспитализација није била потребна.

Украјина је добила касетну муницију од САД у оквиру другог пакета војне помоћи. То оружје је забрањено међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, али САД и Украјина нису међу њима. Касетне бомбе, наиме, угрожавају цивиле, а оружје које не експлодира постаје мина која може убити или осакатити људе дуго након завршетка непријатељстава.

Укупно су у суботу Оружане снаге Украјине пуцале на седам пограничних општина, испаливши на њих 147 граната. 

Територија Белгородске области, посебно подручја која се граниче са Украјином, готово свакодневно је изложена гранатирању и нападима дронова. У том поднебљу на снази је упозорење од високог нивоа терористичке претње.

image
VV inauguration
banner