Русија

Руске свештенослужитеље истерују из Бугарске; Москва: Бугари настављају да руше наше односе

Одговорност за растућу деградацију билатералних односа у потпуности је на Софији, подвлачи руска амбасада у Софији
Руске свештенослужитеље истерују из Бугарске; Москва: Бугари настављају да руше наше односеwww.globallookpress.com © Fabian Sommer

Бугарске власти донеле су "грубе мере" када су одлучиле да протерају из земље настојника подворја Руске православне цркве у Софији, архимандрита Васијана и два служитеља Храма Светог Николаја Мирликијског, саопштила је данас амбасада Русије у Бугарској. 

Москва је "збуњена" овом одлуком, али, додаје, да је "очигледно да је садашње руководство Бугарске поставило себи задатак да разруши не само друштвено-политичке и културно-хуманитарне везе наших држава, већ и да растргне односе сестринске Руске и Бугарске православне цркве, да нахушка руски и бугарски народ један против другог". 

У том контексту, амбасада још поручује да је посебно значајно то што је одлука донета баш данас, на празник Рођења Пресвете Богородице, који је велика светиња за православне Русе.

"Истичемо да је одговорност за растућу деградацију билатералних односа у потпуности на Бугарској", закључује руско дипломатско представништво у Софији. 

Раније током дана, амбасада Русије у Бугарској је, у разговору са новинарима ТАСС-а, објаснила да се Софија одлучила на овај корак због "претње по националну безбедност", коју наводно представљају поменута лица. 

Након доношења одлуке, власти су одвезле свештенослужитеље до њихових домова, како би почели са паковањем. Осумњичени ће напустити територију Бугарске у наредна 24 сата, а у том циљу, из Софије ће прво бити пребачени на границу са Србијом. 

Архимандриту Васијану такође је недавно забрањен и улазак у Македонију. Бугарски медији нешто раније овог месеца писали су да је поменути свештенослужитељ више пута посећивао Северну Македонију како би се, како они тврде, бавио обавештајним активностима за Русију са циљем изазивања раскола у македонској цркви. 

Захарова: Одлука Софије да протера свештенике РПЦ - непријатељски чин

Москва је огорчена чињеницом онога што се догодило и ова ситуација још једном доказује да је садашње руководство Бугарске кренуло путем уништавања не само политичких контаката међу државама, већ и културних и хуманитарних веза између наших народа, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Према њеним речима, циљ бугарских власти је да прекину односе између Руске и Бугарске православне цркве, као и везе између руског и бугарског народа.

"Још једном наглашавамо да одговорност за брзу деградацију билатералних веза између Русије и Бугарске у потпуности лежи на бугарској страни", истиче Захарова.

image