Русија

РПЦ упозорава: Украјина би да протера монахе из Кијевско-печерске лавре

Украјинци активно раде на преузимању манастира, упозоравају из Москве
РПЦ упозорава: Украјина би да протера монахе из Кијевско-печерске лавреwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

Руска православна црква упозорила је данас да постоји реалан ризик да би монаси у Кијевско-печерској лаври у Украјини могли бити протерани из манастира. Украјинске власти активно се спремају за ову акцију, рекао је данас за ТАСС протојереј Николај Балашов, саветник Патријарха московског и целе Русије.

"Судећи по изјавама Зеленског, одлукама Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, и по ономе што Оружане снаге Украјине раде у пракси, веома је реална претња о протеривњу монаха из Кијево-печерске лавре, једне од најважнијих светиња православног света. Активно се ради на припремама за ову акцију", поручују из РПЦ.

Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова потврдила је јуче ову информацију, рекавши да се у Кијеву спремају за преузимање манастира. 

"Кијевски режим на челу са Зеленским, који не зна за крст, управља цепањем православља у Украјини", рекла је Захарова.

Председник Украјине Владимир Зеленски у четвртак је одобрио одлуку Савета за националну безбедност и одбрану, која се тиче примене "посебних економских и других рестриктивних мера" када су у питању различите верске организације у Украјини.

Одлуком се наређује и састављање посебног нацрта закона о забрани деловања верских организација које су повезане са центрима моћи из Русије. У плану је и интензивиран рад на борби против акција руске специјалне службе унутар ПЦУ. 

Бивши председник Русије Дмитриј Медведев упозорио је јуче да кијевски режим туче свештенике и парохијане, што га чини "отвореним непријатељем Христа и православне вере", док актуелни лидер Украјине поручује да новим мерама жели да постигне "потпуну независност државе", укључујући и духовну. 

Због тога, на неким храмовима у Украјини окачени су натписи на којима пише да се забрањује читање молитви на руском језику, а верници који се огреше о правило могу бити "кажњени" болешћу и другим недаћама.

Украјинске службе покренуле су и кривични поступак након што су на литургији у Кијевско-печерској лаври верници наводно певали песму која "велича Русију", док је њен свештеник суспендован са служења литургије и молебана.

Крајем новембра, Украјинци су претресали Лавру и свештенство поручујући да је циљ да се спречи да храм постане "келија руског света". Током претреса, како је саопштено, пронађени су "руска литература и новац". 

По мањим местима, како преносе медији, наоружани украјински екстремисти преузимају и скрнаве храмове и протерују свештенике. 

Православна црква Украјине формирана је крајем 2018. године на иницијативу бившег председника Украјине Петра Порошенка и цариградског патријарха Вартоломеја, насупрот канонској Украјинској православној цркви. Цариградска патријаршија јој је 2019. доделила "томос о аутокефалности". Међутим, ПЦУ је у ствари подређена Цариградској патријаршији, а већина од 15 помесних православних цркава у свету је не признаје као канонску.

Кијевско-печерска лавра један је од првих руских манастира и најстарији манастир на територији савремене Украјине. Основан је у 11. веку.

image