Русија

Обраћање Лаврова у УН: Наоружавањем косовских Албанаца нарушава се Резолуција 1244

На Балкану се спрема ново жариште, не спроводи се Бриселски споразум, који ће имати исту судбину као Мински споразуми, каже Сергеј Лавров
Обраћање Лаврова у УН: Наоружавањем косовских Албанаца нарушава се Резолуција 1244© Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

"Американци и Европљани готово на сваком кораку дају обећања, преузимају на себе обавезе, између осталог писане и правно обавезујуће, а затим их једноставно не испуњавају. Као што је рекао председник Русије Владимир Путин, Запад је права империја лажи", поручио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на овогодишњем заседању Генералне скупштине Уједињених нација.

Лавров подсећа да су руском руководству дате гаранције да се НАТО неће ширити на исток, али се испоставило да су та обећања "била превара", и да Запад није имао намеру да их испуни.

Руски министар напомиње "да се пред нашим очима рађа нови светски поредак", да се "контуре будућности стварају у борби између светске већине, која се залаже за праведнију расподелу глобалних добара и цивилизацијске разноликости и између неколико оних који користе неоколонијалне методе потчињавања да би задржали доминацију".

"Само од нас зависи како ће се развијати историја. У заједничком је интересу да се спречи склизавање у велики рат и коначни колапс механизама међународне сарадње које су изградиле претходне генерације", каже Лавров.

Он упозорава да је "западна мањина" покушала "украјинизацију" дневног реда међународних дискусија, гурајући у други план низ нерешених регионалних криза, од којих се многе развлаче годинама, па чак и деценијама.

Понавља се тужна историја Минских споразума

Он напомиње да испоруке оружја косовским Албанцима и помагање НАТО-а да формирају војску, грубо крше Резолуцију 1244 Савета безбедности УН.

"Наставак погоршања ситуације у српском региону Косова и Метохије не може да не изазове забринутост. На Балкану се спрема ново жариште, не спроводи се Бриселски споразум, који ће имати исту судбину као Мински споразуми. Тужна историја Минских споразума се понавља у ситуацији са Косовом и Метохијом и Србијом", упозорава Лавров.

Према његовим речима, "цео свет види како се на Балкану понавља тужна историја Минских споразума, које је Кијев отворено саботирао уз подршку Запада".

Према његовим речима, у оба случаја "ЕУ је деловала као гарант споразума и очигледно је да је њихова судбина иста". "Какав спонзор, такви и резултати", примећује Лавров.

"Европска унија ни сада не жели да тера своје косовске штићенике да испуне споразуме Београда и Приштине из 2013. године о стварању Заједнице српских општина на КиМ, којом су предвиђена посебна права на језик и традицију", додаје Лавров.

Ризик од новог жаришта геополитичких тензија

Он је, такође, упозорио на војни развој НАТО-а у Азијско-пацифичком региону, који је усмерен против Русије и Кине, а који "ствара ризик од новог експлозивног жаришта напетости".

Према његовим речима, у том циљу Вашингтон ствара војно-политичке мини-савезе који су под његовом контролом, попут АУКУС-а, "тројке" САД-Јапан-Јужна Кореја, "четворке" Токио-Сеул-Канбера-Велингтон.

"Нескривени фокус таквих напора против Русије и Кине, на уништавање инклузивне регионалне архитектуре која је формирана око АСЕАН-а, ствара ризике од настанка новог жаришта геополитичких тензија – поред већ узаврелог европског. Запад види ширење НАТО-а у Азијско-пацифичком региону као напредак, док у ширењу БРИКС-а види опасност за своју доминацију", констатује Лавров.

САД настављају да потхрањују конфликте

Како истиче, "светска мањина свим силама покушава да успори природни ток ствари", али логика историјског процеса је неумољива.

"Основна тенденција је тежња земаља светске већине да јачају свој суверенитет и бране националне интересе, традиције, културу и начин живота. Оне више не желе да живе под туђим диктатом, желе да буду пријатељи и да тргују једни са другима, али и са целим светом – само под једнаким условима и на обострану корист."

Први пут од формирања УН 1945. године појавила се шанса за истинску демократизацију светске политике, другог пута нема, истиче шеф руске дипломатије.

"То уноси оптимизам код свих који верују у доминацију међународног права и који желе препород УН како главног органа координације светске политике", напомиње Лавров.

За Русију, каже, очигледно је да другог пута нема.

"Ипак, САД и њима потчињене западне земље настављају да потхрањују конфликте, који на вештачки начин деле човечанство на непријатељске блокове и ометају остваривање заједничких циљева. САД и њихови савезници чине све како би спречили стварање истински мултиполарног, праведног светског поретка, настоје да натерају свет да играју по њиховим себичним правилима", објашњава Лавров.

Запад доприноси дестабилизацији ситуације на јужном Кавказу

Руски министар истиче да Европска унија "намеће своје услуге посредовања Бакуу и Јеревану", заједно са Сједињеним Америчким Државама, и на тај начин доприносе дестабилизацији ситуације на јужном Кавказу.

Лавров додаје да ће руски мировњаци на сваки начин доприносити нормализацији живота у зони сукоба у Нагорно-Карабаху.

Запад обузет жељом да нанесе стратешки пораз Русији

Министар каже да су западни политичари "обузети сопственом некажњивошћу и жељом да нанесу стратешки пораз Русији".

"Серија недавних војних вежби САД и европских савезника у НАТО је без преседана од окончања Хладног рата, а једна од циљева је увежбавање сценарија примене нуклеарног оружја на територији Русије", истиче Лавров.

Он напомиње да је Русија забринута због тога што САД изазивају "војну хистерију на Корејском полуострву".

"Ескалација војне хистерије Вашингтона и азијских савезника на Корејском полуострву, где се акумулира стратешки потенцијал САД, је алармантна", каже Лавров.

Подсећање на крвави преврат у Украјини

Колективни Запад забринут је због најновијих догађаја у Нигеру и Габону, мада је својевремено подржавао крвави преврат у Украјини, подсећа Лавров.

"Пратећи забринути однос Запада према последњим догађајима у Африци, посебно у Нигеру и Габону, не можемо да се не сетимо како су Вашингтон и Брисел реаговали на крвави државни преврат у Украјини у фебруару 2014. године дан након што је постигнут договор о нормализацији уз гаранције ЕУ, које је опозиција погазила. САД и њихови савезници су подржали тај државни преврат и поздравили га као демократски догађај", наводи руски министар.

image