Русија

Лавров позвао Гутереша: Покрените арбитражни поступак против Америке

Шеф руске дипломатије као разлог за поступак навео је кршење својих обавезе и константно одбијајање САД да издају визе дипломатама из Русије и других земаља за учешће у догађајима УН
Лавров позвао Гутереша: Покрените арбитражни поступак против Америке© mid.ru

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров позвао је генералног секретара УН Антонија Гутереша да спречи да представници структура УН буду увучени у политизоване иницијативе у контексту украјинске кризе, наводи се на сајту Министарства спољних послова.

Генерални секретара УН је потврдио да ће се уздржати од учешћа у иницијативе које не укључују учешће свих страна, наводи се на сајту МСП након резултата преговора страна на маргинама 78. заседања Генералне скупштине УН.

Фокус њиховог разговора је традиционално био на најхитнијим међународним проблемима, као и на различитим аспектима сарадње између Русије и УН, додају из Министарства.

Руски министар је позвао генералног секретара УН да покрене арбитражни поступак против Сједињених Америчких Држава.

"Министар је скренуо пажњу генералног секретара на континуирано кршење обавеза САД према Споразуму о седишту УН из 1947. године, уз константна одбијања да издају визе дипломатама из Русије и низа других земаља за учешће у догађајима УН", саопштило је одељење.

Такви поступци Вашингтона диктирају потребу да Гутереш што пре покрене арбитражни поступак против САД, о чему је више пута било речи у релевантним резолуцијама Генералне скупштине УН, објаснио је Лавров.

Шеф руске дипломатије је још једном истакао "потребу да руководство УН и сви запослени у светској организацији стриктно поштују принцип непристрасности садржан у Повељи УН. Притом је указао да је недопустива употреба двоструких стандарда у статистичким и другим документима УН у односу на различите територије.

Саговорници су детаљно разговарали и реформи УН како би се она прилагодила модерним реалностима, те је Лавров истакао да је важно да се при спровођењу било каквих реформских иницијатива узме у обзир став сваке од чланица УН држава чланица УН.

Раније је Гутереш рекао да већина земаља УН препознаје потребу за реформом Савета безбедности. Сергеј Лавров је напоменуо да СБ УН треба да се "прошири не на рачун западних земаља, већ на рачун представника Азије, Африке и Латинске Америке".

Поред тога, руски министар је Гутерешу поклонио књигу "Украјински злочини против човечности (2022-2023)" која садржи резултате рада међународног трибунала о злочинима украјинских неонациста и њихових саучесника са доказима о више од 600 злочина, као и избор документарних видео записа "Деца Донбаса".

image