Русија

Москва: Вашингтон у Европу пребацује забрањене ракетне системе

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова говорила је и испоруци ракета АТАЦМС Кијеву, као и о утицају САД и Европске уније на Јерменију да напусти ОДКБ
Москва: Вашингтон у Европу пребацује забрањене ракетне системе© US Navy/via Globallookpress.com

Сједињене Државе су почеле да у Европу пребацују ракетне системе који су раније били забрањени Уговором о елиминацији нуклеарних снага средњег домета (ИНФ), који је Вашингтон намерно уништио, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Америчка морнарица је демонстративно прешла на распоређивање ракетног комплекса МК-70, који је скоро спреман за употребу, у оквиру војних вежби, које се изводе на територији Европе уз ангажовање америчких НАТО савезника", навела је Захарова на данашњем брифингу.

Како је нагласила, тиме је Вашингтон заправо почео да увежбава акције пребацивања ракетних система на европско поприште операција који су раније били забрањени Уговором о ИНФ, а који је намерно уништио Вашингтон.

Подсетимо, Сједињене Државе су суспендовале своје обавезе према Споразуму о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) 2. фебруара 2019. године, на основу наводног кршења споразума од стране Русије. Вашингтон је то први пут објавио у јулу 2014. 

Према америчкој администрацији, Руска Федерација је прекршила споразум стварањем ракете 9М729. Москва је демантовала ове оптужбе, супротстављајући се, на пример, елементима америчког противракетног одбрамбеног система у Европи.

Украјина ће користити АТАЦМС у терористичке сврхе

Захарова је упозорила да ће Кијев користити америчке ракете АТАЦМС у терористичке сврхе за напад на цивилну инфраструктуру градова Донбаса и Крима.

"Што се тиче испоруке ракета великог домета кијевском режиму, треба разумети да ће злочиначки режим у Кијеву ту врсту оружја користити углавном у терористичке сврхе за нападе на друштвене објекте и стамбена насеља градова Донбаса и Крима", нагласила је Захарова.

Како је Ен-Би-Си известио прошле недеље, амерички председник Џозеф Бајден обећао је украјинском лидеру Владимиру Зеленском да ће "Вашингтон испоручити мали број тактичких ракета АТАЦМС кијевским властима". 

САД и ЕУ гурају Јерменију да напусти ОДКБ

Вашингтон и Брисел утичу на Јереван да се повуче из Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ), навела је руска званичница.

"Према најновијим информацијама, Вашингтон и Брисел убеђују јерменско руководство да напусти ОДКБ, убрза сарадњу са НАТО-ом, преоријентише програм војнотехничке сарадње и потпише мировни споразум са Азербејџаном, не водећи рачуна о правима и безбедности Јермена у Карабаху", указала је Захарова.

Како је додала, контакти Русије и Јерменије се настављају на различитим нивоима, а Москва се увек пажљиво односила према савезништву са Јереваном. 

"Русија наставља да испуњава своју мисију. Наши мировњаци су у том региону, што је најбоља потврда наших намера и правог става. Увек смо  се пажљиво односили према савезништву са Јерменијом, и никада нисмо, нити ћемо бити покретач или узрок њиховог погоршања", рекла је.

Захарова је истакла да Руска Федерација полази од тога да ће се "сви споразуми о развоју билатералне сарадње и даље спроводити у интересу два народа".

image