Русија

Захарова: Кијев је напао Севастопољ у координацији са Вашингтоном и Лондоном

Британија је одговорна за лажи о жртвама у Бучи, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: Кијев је напао Севастопољ у координацији са Вашингтоном и Лондономwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Украјина је извршила напад на Севастопољ 22. септембра у блиској сарадњи са америчким и британским обавештајним агенцијама, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Севастопољ је 22. септембра поново нападнут и нема ни најмање сумње да је напад био унапред планиран коришћењем западних обавештајних средстава, сателитске опреме НАТО-а, извиђачких авиона и изведен на иницијативу и у блиској сарадњи са америчким и британским обавештајним службама", казала је Захарова на брифингу.

Подсетимо, Кијев је у петак напао Севастопољ, противваздушна одбрана оборила је пет ракета, у нападу је оштећено историјско здање Команде Црноморске флоте, а један војник се води као нестао, саопштило је руско Министарство одбране.

Како су пренели медији, током ракетног напада на Севастопољ, амерички извиђачки авион "боинг П-8С посејдон" америчке морнарице налазио се у области Црног мора.

Британија одговорна за лажи о жртвама у Бучи

Захарова је истовремено указала и да Русија води истрагу о учешћу Британије у антируској провокацији у украјинском граду Буча.

"Русија спроводи објективну истрагу о учешћу Лондона, посебно британских обавештајних служби, у инсценирању провокације у граду Бучa у марту 2022. Москва не добија помоћ у томе ни од једне стране укључене у догађаје. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније се више пута обраћао генералном секретару УН Антонију Гутерешу, са захтевом да искористи своја овлашћења и да добије списак имена лица показаних у граду Бучи. Међутим, још ништа нисмо добили. Крију их", рекла је.

Захарова је нагласила да је Лондон посебно вешт у скривању имена, а Велика Британија је, док је председавала Саветом безбедности УН у априлу прошле године, одбила да сазове састанак Савета о догађајима у Бучи. 

Како је нагласила, то много говори, пре свега, да Лондон крије истину о тим догађајима и поставља се питање зашто.

"Зато што је био директно умешан у њих. Свесни смо активног учешћа британских истраживачких центара, Пи-Ар агенција и, под њиховим окриљем, британских обавештајних служби у кампањама дезинформисања кијевског режима", истакла је.

image