Русија

Русија: Нема стабилизације на КиМ због хушкања САД и ЕУ

Заменик руског министра спољних послова истиче да премијер тзв. Косова уноси немир у регион, кршећи међународне споразуме, а подршку му пружају Вашингтон и Брисел
Русија: Нема стабилизације на КиМ због хушкања САД и ЕУ© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Нема изгледа за дугорочну стабилизацију ситуације на Косову и Метохији због завера које кују САД и ЕУ, изјавио је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко, преносе "РИА Новости".

"Лидер тзв. Косова Аљбин Курти одржава тензије на терену и врши притисак на Србе, рачунајући да ће његови руководиоци - Вашингтон и Брисел - додатно појачати притисак на Београд, а све како би добио признање независности самопроглашеног региона и тиме прекршио резолуцију 1244 УН", појашњава Грушко.

Реакција Запада на косовске провокације је спора и непринципијелна, оценио је руски дипломата и истакао да то додатно убеђује власти тзв. Косова да ће њихове методе на крају и функционисати.

Косовски "министар унутрашњих послова" Џељаљ Свечља тврди је да је откривена документација која указује на умешаност заменика председника Српске листе Милана Радојичића у инцидент. Председник Србије Александар Вучић је то демантовао, наводећи да су власти тзв. Косова склоне лажима.

"Српска листа" је на ово одговорила захтевом Приштини да спроведе истрагу о погибији учесника у сукобима.

На северу Косова и Метохије од 26. до 28. септембра проглашен је дан жалости за страдалима, а у централној Србији 27. септембра.

Александар Вучић истиче да спољни притисци на Србију и заоштравања на Косову и Метохији неће натерати Београд и становнике земље да признају самопроглашену републику. За све што се догодило у недељу крив је косовски "премијер" Аљбин Курти, истакао је он.

Српски лидер је додао да је Београд увек спреман да разговара и решава проблеме дијалогом. Према његовим речима, стални терор Приштине довео је косовске Србе на северу да одговоре на провокацију.

image