Русија

Путин честитао Дан независности Абхазије: Истрајном борбом одбранили сте право на слободу

Лидер Русије послао је телеграм колеги из Абхазије и честитао му 30-годишњицу независности и победе у рату против Грузије
Путин честитао Дан независности Абхазије: Истрајном борбом одбранили сте право на слободуGetty © Uriel Sinai

Руски председник Владимир Путин честитао је председнику Абхазије Аслану Бжанији национални празник, Дан победе и независности.

"Пре тридесет година, народ Абхазије је истрајном борбом одбранио своје легитимно право на слободан, миран живот", истиче Путин.

Како је додао, Русија намерава да настави да помаже властима и народу Абхазије у решавању горућих социо-економских проблема, као и у обезбеђивању националне безбедности.

Поред тога, како је нагласио Путин, односи између земаља развијају се у духу савезништва и стратешког партнерства, а даље јачање конструктивних билатералних веза у свим областима одговара њиховим заједничким интересима.

Абхазија 30. септембра слави тридесет година победе у грузијско-абхаском рату који је трајао од 1992. до 1993.

Почео је 14. августа када су наоружане јединице Грузијске гарде ушле на територију Абхазије под изговором да штите возове. Међутим, локална милиција у регионима Очамчира и Гулрипш у Абхазији их је напала.

Рат је завршен 30. септембра следеће године протеривањем трупа Државног савета Грузије са територије Абхазије. Према подацима Министарства одбране Абхазије, више од две хиљаде људи је погинуло у рату на републичкој страни, а око две стотине је нестало.

Покушаји политичког решавања сукоба нису донели резултате. Грузија и даље не признаје Абхазију као независну државу и сматра је својим регионом.

Москва је 26. августа 2008, након оружане агресије Тбилисија на Цхинвали, признала суверенитет Јужне Осетије и Абхазије. Руске власти су више пута изјављивале да признање независности две бивше грузијске аутономије одражава постојеће реалности и да не подлеже ревизији.

image