Свет

Путин честитао годишњицу независности Јужне Осетије и Абхазије

Абхазија и Јужна Осетија су у последњих деценију и по направили значајан напредак у изградњи демократске државности и независне националне економије, поручио је руски председник
Путин честитао годишњицу независности Јужне Осетије и Абхазије© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин честитао је лидерима Јужне Осетије и Абхазије, Алану Гаглојеву и Аслану Бжанију 15. годишњицу независности ове две републике.

"Примите моје искрене честитке поводом 15. годишњице међународног признања независности Републике Абхазије", наводи се у честитки Путина. Исти тон је имала и честитка председнику Јужне Осетије.

Како је руски председник истакао, Абхазија и Јужна Осетија су у последњих деценију и по направили значајан напредак у изградњи демократске државности и независне националне економије.

Он је такође истакао да је Русија и у будућности спремна да пружи сву могућу помоћ братском абхаском и осетинском народу у решавању најразличитијих проблема.

Грузија је у току ноћи 8. августа 2008. године гранатирала из система "Град" Јужну Осетију и разрушила део главног града Цхинвалија. Русија је штитећи становнике Јужне Осетије, од којих су многи и узели руско држављанство, увела војску у републику и након пет дана сукоба избацила грузијску војску из региона.

Москва је 26. августа 2008. године признала суверенитет Абхазије и Јужне Осетије. Лидери у Русији су више пута изјављивали да признање независности две бивше грузијске аутонимије одражава реалност и не може се ревидирати. Грузија, као и раније, не признаје Абхазију и Јужну Осетију као независне државе и сматра их својим регионима.

image