Русија

Лавров: Глас Латинске Америке и Кариба све јачи, њихове речи имају све већу тежину

Русија подржава одлучност народа Јужне и Централне Америке, Мексика и Кариба да преузму судбину у своје руке, поручио Лавров
Лавров: Глас Латинске Америке и Кариба све јачи, њихове речи имају све већу тежинуwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Министар спољних послова Русије Сегеј Лавров се обратио учесницима Међународне парламентарне конференције "Русија – Латинска Америка", чији је циљ јачање и унапређење сарадње Русије са земљама Јужне и Централне Америке и Кариба.

"Наша земља и државе Латинске Америке традиционално имају пријатељске односе који су започели током борбе Латиноамериканаца за своју независност. Русија је увек била наклоњена жељи народа Јужне и Централне Америке, Мексика и Кариба да стекну праву слободу и истински суверенитет, да преузму судбину у своје руке", рекао је Лавров отварајући конференцију.

Шеф руске дипломатије каже да је Русија увек подржавала јужноамеричке земље и да ће се односи са Москвом и даље развијати, упркос тешкој геополитичкој ситуацији.

"Пријатељство и поверење који су били успостављени у тим данима остају релевантне до данас. Упркос тешкој геополитичкој ситуацији, наша сарадња се и даље развија. Постоји редован политички и међупарламентарни дијалог. Наставља се сарадња између министарстава. Трговинска, економска и хуманитарна размена не престају. Јачају се научне и образовне везе. Русија је пружала и наставља да пружа помоћ у решавању најважнијих проблема са којима се регион суочава: од борбе против епидемије ковида до обезбеђивања прехрамбене сигурности и уклањања последица природних катастрофа", рекао је Лавров.

Према његовим речима, циљ Русије је да земље Јужне и Централне Америке и Кариба је да буду слободне и да се њихов глас чује.

"Уједињује нас снажна посвећеност демократизацији међудржавне комуникације, њеној изградњи на општепризнатим принципима међународног права, пре свега на Повељи УН. Доследни смо поборници поштовања културне и цивилизацијске разноликости народа света, њиховог права да сами одређују путеве и моделе политичког и друштвено-економског развоја. Састав учесника конференције и дневни ред вашег састанка јасна су потврда крупних промена које се дешавају у светској политици. Не само да смо присутни у формирању праведније мултиполарне архитектуре међународних односа, већ и директно учествујемо у овом процесу. Саставни део конференције је повећање улоге држава и асоцијација Латинске Америке и Кариба у светским пословима. Њихов глас постаје све јачи, а њихове речи имају све већу тежину. Русија поздравља овај тренд", рекао је.

Лавров је поручио и да ће Москва и даље радити на томе да се глас земаља регије чује у свим међународним организацијама. "Залажемо се за достојну заступљеност земаља региона у међународним организацијама, укључујући УН, Г20 и БРИКС. Не сумњам да ће конференција помоћи у јачању руско-латиноамеричког пријатељства у корист наших земаља и народа".

На Конференцији "Русија и Латинска Америка: сарадња у корист праведног света за све" учествују парламентарци из Латинске Америке, Кариба и Русије, представници међународних парламентарних организација, руски и латиноамерички стручњаци, јавне личности, представници државних органа и дипломате. 

Међународна конференција је први парламентарни догађај великих размера осмишљен да ојача сарадњу између законодавних тела Руске Федерације и земаља Латинске Америке и Кариба.

image