Русија

Лавров са лидером Јужне Осетије: Јачамо сарадњу

Односи Русије и Јужне Осетије развијају се динамично, политички дијалог је данас на високом нивоу, а Јужна Осетија ће наставити да буде поуздан партнер Руске Федерације
Лавров са лидером Јужне Осетије: Јачамо сарадњу© Tanjug/Evgenia Novozhenina/ Pool Photo via AP

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров састао се данас у Сочију и са делегацијом Јужне Осетије и том приликом поручио да Москва планира да и убудуће "јача и даље настави подршку Јужној Осетији" када је реч о безбедности, одбрани, социјално-економском развоју. 

Односи се развијају динамично, политички дијалог је интензиван на највишем нивоу, укључујући и дијалог са председником Русије, његовом администрацијом, парламентом, Саветом безбедности, МСП-ом и тако даље, појаснио је Лавров.

Министар је истакао да је, према резултатима за прошлу годину, трговинска сарадња са Јужном Осетијом процењена на 140 милиона долара, те да, иако се она за сада одређује у америчкој валути, то неће бити тако још дуго. 

Такође, шеф руске делегације је рекао и да је Русија захвална за хуманитарну подршку коју њени борци на фронту добијају од Јужне Осетије, као и да су грађани заинтересовани за продубљивање културне сарадње са Јужном Осетијом. 

Председник Јужне Осетије Алан Гаглојев са своје стране поручио је да ове године прослављају 15 година постојања, и тим поводом жели да искаже захвалност Руској Федерацији за непрестану помоћ и подршку.

Он је истакао да је тренутно наступио тежак период, ако се узме у обзир Специјална војна операција, али да, уколико се сви буду држали онога што каже руско руководство, онда неће бити проблема, сви задаци ће бити испуњени и у то нико нема права да сумња. 

"Наши односи са Русијом су на високом нивоу у свим областима. Москва је гарант мира у региону и наш партнер. До сада, потписали смо око 130 споразума. Приоритет у спољној политици је даље продубљивање сарадње са Русијом. Наша сарадња је свеобухватна", и као што је то председник Русије раније рекао, "наши односи су посебни и ми то ценимо". 

Гаглојев је, такође, поручио да Јужну Осетију највише брину безбедносна питања која се тичу Јужне Осетије, али и стања у региону, о чему би волео да више поразговара са руском делегацијом. 

"Јужна Осетија је спремна да настави сарадњу са стратешким партнерима. Остајемо поуздан партнер Русије", закључио је лидер Јужне Осетије. 

image