Русија

Песков: Саосећамо са карабашким Јерменима, они су наш братски народ

Портпарол Кремља истиче да су одлуке премијера Јерменије Никола Пашињана биле претеча свега што се данас дешава са карабашким Јерменима
Песков: Саосећамо са карабашким Јерменима, они су наш братски народ© Tanjug/Alexander Wilf, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Русија гледа на Јермене као на братски народ и саосећа са карабашким Јерменима, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Додао је да Москва не би желела да председник Русије Владимир Путин некада у будућности буде приморан да откаже своју посету Јерменији, услед нових корака на које се одлучује Јереван, те да су претеча свега онога што се данас дешава биле одлуке премијера Јерменије Никола Пашињана. Он је, подсетимо, раније признао да је Нагорно-Карабах део Азербејџана. 

Песков је тако прокоментарисао последња дешавања и данашњу вест да је парламент Јерменије изгласао усвајање Римског статута Међународног кривичног суда у Хагу. За Москву је ово битан моменат, јер је овај суд претходно наредио државама које га поштују да, у случају посете председника Путина, изруче руског лидера. 

У том контексту, Песков је додао да Москва има одређена питања за Јереван, те да ће Кремљ бити приморан да потражи нова дипломатска решења услед нових одлука. Москва још поручује да је ратификовање Римског статута "некоректна" одлука и још једном понавља да Русија не признаје захтев за изручење Путина. 

Такође, портпарол Кремља истиче да се не слаже са изјавама јерменског руководства, које су усмерене против ОДКБ-а и других механизама, рекавши да боље од тога Јерменија ни нема. 

О колебању курса

Говорећи о колебању курса и томе што је долар порастао према рубљи, Песков поручује да то не би требало да брине грађане, јер је рубља главна валута Русије, а не долар. 

"Претерану пажњу" на америчку валуту он је објаснио као нешто што представља "остатке прошлости", описавши то као пре свега емоционалну реакцију. 

"Да, постоји одређено колебање курса, али као и пре нема разлога за бригу. Ми живимо у зони рубље. Макроекономска стабилност је у потпуности обезбеђена мерама Владе и Централне банке", поручује Песков.

О наводном тестирању ракете "буревесњик" на Арктику

Упитан да прокоментарише тврдњу "Њујорк тајмса" да је Русија на Арктику или већ тестирала ракете на нуклеарни погон или да таква тестирања припрема, Песков поручује да не може да коментарише такве изјаве, јер "не зна одакле новинарима" овог листа таква информација.

Стога их је само кратко позвао да мало детаљније провере сателитске снимке, на којима се види да то није било учињено. 

"Њујорк тајмс" је, подсетимо, раније писао да се планира тестирање интерконтиненталне балистичке ракете "буревесњик" на нуклеарни погон. 

image