Свет

Јерменија одлучила да се повинује Хагу: Ратификовала Римски статут

Опозиционе партије Јерменије упозоравају да би признавање Међународног кривичног суда у овом тренутку могло довести до "непредвидивих последица"
Јерменија одлучила да се повинује Хагу: Ратификовала Римски статут© Tanjug/Hayk Baghdasaryan/PHOTOLURE via AP

Парламент Јерменије ратификовао је данас Римски статут и тиме признао Међународни кривични суд у Хагу као инстанцу, чијих ће се наредби придржавати.

Одговарајући документ у наредним данима требало би да потпише председник Јерменије, пишу тамошњи медији, након чега ће после 60 дана и ступити на снагу.

Део опозиције, који је иступио против Римског статута, тврди да ратификовање овог документа крши устав те земље, као и да би таква одлука у тренутним околностима могла да доведе до "непредвидивих последица". 

Премијер Јерменије Никола Пашињан претходно је рекао да се Јерменија припрема да призна Међународни кривични суд у Хагу из разлога што се ОДКБ, који, подсетимо, чине Јерменија, Русија, Белорусија, Казахстан, Киргистан и Таџикистан, није показао као ефикасан савез. Коментар је уследио након последњих дешавања у Нагорно-Карабаху, када је Азербејџан покренуо "антитерористичку операцију" и тиме довео до масовног исељења Јермена. Према последњим подацима, ову зону напустило је више од 100.000 Јермена. 

Јереван поручује да ће Јерменија стога сада имати пуно користи од Међународног кривичног суда у Хагу "јер су се против Јерменије чинили и још се чине војни злочини". 

На све ово данас је одреаговала и Русија, која, иначе, не само што не признаје овај суд, већ и оштро иступа против његове наредбе да би државе-потписнице требало да изруче руског председника, уколико он некада посети њихову територију. 

Москва је поручила да је одлука Јерменије "некоректна", а да њен предлог о томе да се некако из свега изузме наредба суда о хапшењу Путина за сада представља ништа више од једне идеје. Услед новонастале ситуације, Москва додаје да има одређена питања за Јереван, те да ће Кремљ бити приморан да потражи нова дипломатска решења.

image