Русија

Дума Русије размотриће повлачење из споразума о забрани нуклеарног тестирања

Након јучерашњег излагања руског лидера Владимира Путина, Председник Думе Русије Вјачеслав Володин најављује нове измене када је реч о пробама нуклеарног оружја
Дума Русије размотриће повлачење из споразума о забрани нуклеарног тестирањаwww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Председник Думе Русије Вјачеслав Володин данас је изјавио да ће Дума на следећем састанку расправљати о Споразуму о свеобухватној забрани нуклеарних проба, те да је могуће да ће опозвати ратификацију овог документ. 

Како каже Володин, "ситуација у свету се изменила", а "данашњи изазови захтевају нова решења".

"Вашингтон и Брисел покренули су рат против наше земље", објашњава он, додајући да САД никада и нису ратификовале овај споразум, те да ће, уколико Москва донесе измене по том питању, то само бити одговор на понашање Вашингтона. Другим речима, то би значило да ће Русија смети да врши пробе нуклеарног оружја. 

Такође, Володин је подсетио да је о овом питању јуче говорио и председник Русије Владимир Путин, који је изјавио да Дума може донети нову одлуку. 

Председник Думе осврнуо се и на још једну ствар о којој је говорио Путин, а која се тиче новог руског оружја. 

У питању су крстарећа ракета глобалног домета на нуклеарни погон "буревесњик" и ракета "сармат". Како каже Володин, тестирање "буревесњика" прошло је успешно, а рад на "сармату" такође је завршен.

Ово све јако је важно за безбедност Русије, закључује председник Думе. 

Споразум о свеобухватној забрани нуклеарних проба, осим САД, није ратификовала ни Кина, док је Москва то учинила 2000. године. 

image