Русија

МСП Русије: Запад наставља да подиже улог, на ивици смо директног сукоба нуклеарних сила

Москва не може да искључи негативни сценарио у вези са Новим СТАРТ-ом, рекао званичник Министарства спољних послова Русије Константин Воронцов
МСП Русије: Запад наставља да подиже улог, на ивици смо директног сукоба нуклеарних силаGetty © Yuichi Yamazaki / Stringer

Русија не може да искључити могућност да због става Сједињених Држава догађаји у вези са Уговором о мерама за даље смањење и ограничење стратешког офанзивног наоружања (Нови СТАРТ) могу да прате негативан сценарио, изјавио је званичник Министарства спољних послова Русије Константин Воронцов.

"Запад наставља да подиже улог, опасно се приближавајући ивици директног војног сукоба између нуклеарних сила. Потенцијална ескалација као резултат америчког плана за распоређивање оружја које је раније забрањено према Вашингтонском уговору о нуклеарним снагама средњег домета (Инф уговор) је дубоко алармантна", рекао је заменик директора Одељења за неширење и контролу наоружања, преноси ТАСС.

"Не може се искључити даљи негативни развој догађаја у вези са споразумом о смањењу стратешког наоружања, који је суспендован због деструктивне политике САД. Вашингтон је очигледно способан за друге дестабилизујуће кораке", додао је Воронцов.

Руски председник Владимир Путин је 21. фебруара 2023. рекао да Москва суспендује своје учешће у Новом СТАРТ уговору, али да не одустаје од њега у потпуности.

Он је нагласио да Руси, да би се вратили на разговор о даљем раду по том споразуму, желе да виде како ће се рачунати арсенали не само Сједињених Држава, већ и других нуклеарних сила НАТО-а - Велике Британије и Француске. Путин је 28. фебруара потписао закон којим се суспендује учешће Русије у Новом СТАРТ-у.

image
VV inauguration
banner