Русија

Медведев о оружју из Украјине које се нашло у Израелу: Очекујте га још на црном тржишту

Бивши председник Русије Дмитриј Медведев, портпаролка руског МСП-а и шеф руске дипломатије данас су коментарисали то што се у Израелу користи оружје које је Кијев добио од Запада
Медведев о оружју из Украјине које се нашло у Израелу: Очекујте га још на црном тржиштуwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich

Оружје предато неонацистичком режиму Украјине активно се користи у Израелу, потврдио је данас заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев на Телеграму.

Коментаришући последње информације према којим је западно оружје коришћено у сукобу Израелаца и Палестинаца, Медведев истиче да ће се западно оружје, баш као што је то раније био случај са Авганистаном, и даље "без контроле користити у свим жариштима", јер су и раније "корумпиране украјинске власти трговале свим што су добијали".

"Крали су гас, нафту, прехрамбене производе, материјале. Краду све што се може украсти. Биће само горе. Очекујте на црном тржишту и ракете, тенкове, а ускоро и авионе из Кијева", прокоментарисао је Медведев. 

На исту тему огласила се и портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова која је истакла да је лично она последњих шест месеци на својим брифинзима "говорила о томе како се натовско, а, пре свега, америчко оружје, које се даје Зеленском, шири по црном тржишту". 

"Рекла сам и који је разлог томе - корупција Украјине и корупциони договор Вашингтона и Кијева. Говорила сам о томе, упозоравала, молила медије света да обрате на то пажњу. Питајте 'Блумберг', 'Њујорк тајмс', 'Волстрит џорнал', 'Политико', а такође и АП, Би-Би-Си и остале медије колико су пута цитирали наше податке или на њиховој основи спроводили истрагу? Рећи ћу вам - ниједном", написала је Захарова на Телеграму.

Захарова је, иначе, од марта прошле године до данас чак 21 пут говорила на ту тему.

И министар спољних послова Русије Сергеј Лавров данас је на конференцији са лидером Арапске лиге кратко прокоментарисао ову проблематику, рекавши да је све то опште позната чињеница, на шта је Москва више пута упозоравала у оквиру Савета безбедности УН.

image