Русија

Русија упозорава: НАТО оружје испоручено Кијеву може бити употребљено против Израела

Саветник шефа ДНР Јан Гагин је подсетио да је Израел недавно пребацио оружје у Украјину, које су украјински војници и војни званичници неконтролисано препродавали терористима широм света, а сад се пуца на израелске војнике из сопственог оружја
Русија упозорава: НАТО оружје испоручено Кијеву може бити употребљено против Израела© TANJUG/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Оружје НАТО-а, које је некада било пребачено у Кијев, могло је бити препродато и сада се користи против израелских војника, изјавио је саветник шефа ДНР Јан Гагин, коментаришући ситуацију у Израелу.

"Треба напоменути да је управо Израел, заједно са својим колегама из НАТО-а, недавно у Украјину пребацио разне врсте оружја, које су украјински војници и војни званичници такође неконтролисано препродавали терористима широм света. Иронично је то што се сада на израелске војнике пуца из њиховог оружја, које је некада испоручено Кијеву из НАТО-а", казао је Гагин за "РИА Новости".

Према његовим речима, по истој шеми оружје може да стигне и до других радикалних организација чији се чланови налазе у Европи и Сједињеним Државама.

"За сада ове ћелије спавају, али када се пробуде, свима ће бити вруће", упозорио је Гагин.

Хамас је у суботу ујутро извео масован ракетни напад на Израел, а његови борци ушли су и на територију државе где су почели жестоки сукоби. Убрзо након тога, израелска војска почела је са гранатирањем појаса Газе. 

Прес служба израелске војске саопштила је да је испаљено више од три хиљаде ракета.

Војно крило палестинског покрета Хамас у суботу је објавило операцију "Потоп Ал Акса" против Израела, док је израелска војска након тога саопштила о покретању операције "Гвоздени мачеви" против Хамаса у Појасу Газе.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху, у обраћању нацији, рекао је да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. 

image