Русија

Захарова: Америка прави биолошко оружје близу руских граница

Тврдње Вашингтона да се Русија несавесно понаша по питању биолошких истраживања нису тачне, јер се Руска Федерација у овој сфери понаша одговорно, поштујући Конвенцију о биолошком оружју, поручује портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: Америка прави биолошко оружје близу руских границаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Лаж је да Русија развија програме биолошког оружја још из периода СССР-а, Москва се придржава Конвенције о биолошком оружју и сва њена истраживања у биолошкој сфери су јавна и искључиво мирнодопског карактера, каже данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Такве нетачне изјаве, према њеним речима, долазе из САД, које на овај начин покушавају да скрену пажњу светске јавности од непоштовања Конвенције, за које су саме криве. 

У том контексту, она додаје да Вашингтон још од 2001. блокира наставак преговора, који би требало да доведу до успостављања ефикасне провере у сфери биолошких истраживања, насупрот жељи највећег броја потписница Конвенције о биолошком оружју. 

"Због тога имамо озбиљна питања када је реч о војно-биолошким активностима Пентагона, која се спроводе у лабораторијама по целом свету, далеко од североамеричког континента, али у близини руских граница", каже Захарова.

Као пример она наводи операције тог типа, које је Русија открила у Украјини након почетка СВО. У питању су биолошка истраживања која се спроводе уз подршку америчког Министарства одбране и повезаних с њим структура, а која имају за циљ израду биолошког оружја, упозорава Захарова. 

Коментаришући последњу америчку Стратегију супротстављања оружју за масовно уништење, портпаролка МСП-а додаје да Вашингтон селективно поштује одредбе Конвенције о биолошком оружју и још једном понавља да сва питања, која је Русија поставила у оквиру Уједињених нација, а која се тичу САД и Украјине, још увек нису добила свој одговор. 

image