Русија

Руско министарство одбране: Да ли тајна лабораторија у Калифорнији прави биолошко оружје?

Вашингтон улаже административне, финансијске и дипломатске напоре да успостави глобалну контролу над биолошком ситуацијом, рекао је Кирилов
Руско министарство одбране: Да ли тајна лабораторија у Калифорнији прави биолошко оружје?www.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Сједињене Америчке Државе нису у стању да контролишу сопствене биолошке објекте, активности америчких лабораторија широм света су стални извор биолошких претњи пре свега за становништво земаља у којима се налазе, рекао је начелник Снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов.

Украјина је одличан пример за то, на њеној територији се налази неколико десетина објеката који нису под међународном контролом, указао је Кирилов на конференцији руског Министарства одбране о војно-биолошким активностима САД.

Вашингтон и Кијев представљају војно-биолошка истраживања као истраживања у мирољубиве сврхе, кријући се иза Конвенције о биолошком оружју коју заправо крше, додао је.

Стејт департмент редовно истиче да се не бави биолошким активностима, али руско Министарство одбране поседује документа која доказују да је исти тај Стејт департмент учествовао у primeni Програма за унапређење биолошке безбедности од 2016. године, нагласио је Кирилов.

"У складу са планом финансирања, најмање 40 милиона долара је опредељено за привлачење разних непрофитних и невладиних организација да учествују у програму", додао је.

Притом, ти документи доказују да је Вашингтон активно учествовао у биолошким програмима у страним земљама, као и да има обичај да користи трећа лица како би сакрио праве купце и циљеве истраживања, истакао је.

А помиње се и улога америчког председника Барака Обаме у унапређењу предложених биолошких програма Стејт департмента, додао је Кирилов.

Вашингтон посебно заинтересован за Исток и Африку

САД посебну пажњу посвећују спровођењу својих биолошких програма у земљама Блиског истока, југоисточне Азије и Африке, додао је Кирилов.

"Ирак, Јемен, Јордан, Индонезија, Филипини, Кенија, Мароко, Уганда", навео је он земље у којима се спроводе амерички биолошки програми и додао да Украјина заузима посебно место у планским документима и да је издвојена као посебан регион.

"Дакле, Вашингтон улаже административне, финансијске и дипломатске напоре да успостави глобалну контролу САД над биолошком ситуацијом", закључио је.

Размере војно-биолошких активности и обимну сарадњу починилаца потврдио је не само поменутим документима, већ и изјавама представника политичких кругова у самој Америци, које су, како је рекао, потврда илегалних војно-биолошких активности Вашингтона и захтевају правну процену и независну истрагу.

Калифорнијска илегална лабораторија и око хиљаду генетски модификованих животиња

"Марта 2023. године, у граду Ридли у Калифорнији, на територији напуштене индустријске зграде откривена је илегална лабораторија која ради са патогеним микроорганизмима. Пронађено је око 30 фрижидера и замрзивача, термостата и опреме за гајење микроорганизама", рекао је Кирилов на конференцији за новинаре.

У просторијама лабораторије пронађено је око хиљаду генетски модификованих животиња и око осам стотина узорака биоматеријала, указао је Кирилов.

То није све, анализом Центра за контролу и превенцију инфекција пронађено је најмање двадесет патогена у узорцима, међу којима је био ковид-19, хив и хепатитис, нагласио је.

Истрага је утврдила да лабораторија ради од октобра 2022. године уз грубо кршење основних принципа биобезбедности, напоменуо је.

"На пример, лабораторијске животиње су држане у неадекватним условима због чека су умирале. Одлагање биолошког материјала, узорака крви и ткива вршено је без поштовања санитарних стандарда. Истовремено, прави власник лабораторије никада није откривен, а стварни циљеви њених активности нису утврђени", појаснио је.

"Треба напоменути да ово није изолован случај који потврђује недостатак одговарајуће контроле развоја двоструке намене", рекао је Кирилов и додао да све то потврђује неспремност америчких регулаторних органа да надгледају истраживања.

Министарство одбране Руске Федерације наставиће да проучава војно-биолошке активности САД.

image