Русија

Небензја: Блиски исток на ивици општег рата и хуманитарне катастрофе

Ескалација ситуације "на копну" је крајње забрињавајућа. Израел има право да брани своје грађане, али оно што се данас дешава у Појасу Газе, гранатирање стамбених насеља и искључење воде и струје, је, такође, неприхватљиво, поручује руски дипломата при УН
Небензја: Блиски исток на ивици општег рата и хуманитарне катастрофеwww.globallookpress.com © Photographer Lev Radin

Блиски исток на граници је до избијања општег рата, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

Он оцењује и да је регион веома близу "хуманитарне катастрофе, која је без преседана".

"Ескалација ситуације 'на копну' је крајње забрињавајућа", додаје Небензја.

Небензја подсећа и да Москва недвосмислено осуђује "крајњу суровост и убиства и ужасавајући ниво насиља", али да тај став заузима и у односу на Израелце и Палестинце.

Другим речима, како каже, "било каква убиства мирних Палестинаца и Израелаца су недопустива". 

"То што се 7. октобра десило на израелској територији је недопустиво", каже дипломата, додајући да Израел има пуно право да брани своје грађане и да осигура безбедност, али да је то што се сада дешава у Гази такође неприхватљиво. 

"Произвољно гранатирање стамбених насеља у Гази, искључење воде и струје овој територији и њена блокада, која подсећа на опсаду Лењинграда током Другог светског рата, су неприхватљиви", истиче Небензја.

Он се осврнуо и на Уједињене нације и изразио незадовољство радом ове организације, јер није предузела ништа поводом ескалације сукоба на Блиском истоку. Према његовим речима, ни једна западна делегација није затражила отворену седницу по том питању. 

"Ми смо убеђени да би Савет безбедности требало да стави тачку на борбе и да обнови преговоре о миру, имајући у воду стварање палестинске државе".

У том циљу, Русија је поднела "нацрт резолуције СБ УН, којим се позива на моментални прекид ватре, испоруку хуманитарне помоћи и осуђује насиље и било какав вид тероризма", рекао је данас Небензја. 

image