Свет

УН: Најгоре тек долази, сирене у Тел Авиву, Израел спрема копнени напад

Израел је наставио да гранатира Палестинце, иако тврди да бомбардује само припаднике Хамаса, погинуло је више цивила. Дипломате покушавају да реше кризу на Блиском истоку, због чега је амерички државни секретар допутовао у Ријад
УН: Најгоре тек долази, сирене у Тел Авиву, Израел спрема копнени напад© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Истекао је рок који је Израел дао Палестинцима да напусте север Газе. Након тога почели су жестоки напади на колоне цивила, због чега су протестовали званичници Уједињених нација.

Око 400 палестинских цивила је брутално убијено, а скоро 1.500 других повређено у протекла 24 сата, у нападу израелских снага на опкољени Појас Газе.

Више од 700 деце је убијено у Појасу Газе од избијања рата, саопштио је данас УНИЦЕФ.

Вођа Хамаса Исмаил Ханије оптужио је Израел да је починио ратне злочине и спречио да хуманитарна помоћ уђе у Газу, док израелски авиони гађају блокирану територију на северу.

Као одговор на убиства цивила Хамас је гађао Тел Авив, због чега је проглашена ваздушна узбуна.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је данас војницима да "долази следећа фаза". Он је објавио снимке са прве линије у Појасу Газе где се рукује са војницима.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху и амерички председник Џозеф Бајден разговарали су данас телефоном, саопштено је из кабинета премијера Израела.

Израелски премијер је захвалио Бајдену на "безбедној и обавештајној помоћи" коју су САД пружиле Израелу, али и на посетама америчког државног секретара Ентонија Блинкена и министра одбране Лојда Остина тој земљи.

Ово је био пети разговор двојице лидера од напада палестинске милитантне групе Хамас на Израел прошлог викенда.

Портпарол Израелске војске (ИДФ) позвао је израелски лоби у САД да се буде уз Израел чак и када борбе са Хамасом "постану гадне", а призори из Газе буду "тешки за желудац".

Израел је обећао да ће "збрисати" Хамас, а овакви коментари су знак да је Израел забринут да би офанзива могла да узнемири чак и његове најжешће браниоце. Данас је израелска војска саопштила да је убила двојицу вођа Хамаса.

Хамас поручио је да има поверења у Русију и њеног председника Владимира Путина, додајући да цени то што не прихвата блокаду Појаса Газе, то што је против прекида испоруке хуманитарне помоћи и против напада на ненаоружане цивиле.

Они су истакли и да су спремни да са руским представницима разговарају на тему израелско-палестинског конфликта у циљу "прекида страдања цивила услед израелског бомбардовања и због жестоке блокада Појаса Газе".

Кина је затражила међународну мировну конференцију, Русија је понудила свој нацрт резолуције у Савету безбедности Уједињених нација, а своју верзију има и Бразил.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен покренуо је дипломатску офанзиву на Блиском истоку, а тренутно се налази у Ријаду где са високим званичницима преговара о ситуацији у Израелу.

Протести подршке Палестинцима одржани су широм Европе - у Великој Британији, Шпанији, Немачкој и Швајцарској. Скуп је одржан и у Новом Пазару.

Све информације из минута у минут могли сте да пратите у нашем блогу уживо.

  • 14. окт 2023 • 21:53

    21:53

    Палестински председник разговарао са бразилским колегом

    Палестински председник Махмуд Абас истакао је у телефонском разговору са бразилским колегом Луизом Инасиом Лулом да Силвом хитну потребу да се заустави израелска агресија на палестински народ и обезбеди његова заштита.

    Он је позвао на хитно отварање хуманитарних коридора у Гази, обезбеђивање медицинског материјала и испоруку основних залиха, укључујући воду, струју и гориво за цивилно становништво Газе.

    Председник је поновио да одбија расељавање народа Газе, истичући да би такав чин био још једна катастрофа за палестински народ у Гази, преноси агенција ВАФА.

  • 21:17

    Званичник Арапске лиге: Могло би да дође до хуманитарног примирја у Појасу Газе

    Помоћник генералног секретара Арапске лиге Хусам Заки изјавио је данас да би ускоро могло да дође до хуманитарног примирја у Појасу Газе.

    "Хуманитарно примирје могло би ускоро да ступи на снагу", рекао је Заки за "Каиро њуз", преноси Комерсант.

    Додао је да Египат чини све што може да испоручи хуманитарну помоћ Палестинцима у Појасу Газе који се налази под ваздушним нападима израелских снага. Египат, Израел и САД су се сложили раније данас да се странцима који живе у Гази дозволи да пређу преко граничног прелаза Рафа у Египат, пренео је Тајмс оф Израел.

  • 21:10

    "Нисмо у зоолошком врту, Израел не сме да бомбардује цивиле"

    Таоци смо за обе стране, и за Израел и за Хамас, рекао је Палестинац Мухамед који је са супругом и децом стигао у камп Магази у јужној Гази, преноси Би-Би-Си.

    Како каже, последња три дана су била непрепричљива.

    "Ако Израел није у стању да пронађе Хамас, не сме да бомбардује цивиле и инфраструктуру. Ми нисмо животиње, нисмо у зоолошком врту, ми смо људи", поручио је он.

  • 20:28

    Сирене у Тел Авиву, одговор Хамаса на гранатирање цивила

    Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у централном делу Израела, укључујући Тел Авив. Сирене се чују у Ришон Лециону, Бнеј Браку, Холону, Рамлеу и многим другим градовима, преноси "Тајмс оф Израел".

    Палестинска ТВ Ал Акса потврдила је да је Тел Авив гађан пројектилима из Појаса Газе. Како се наводи, реч је о одговору Хамаса на "масакре над палестинским цивилима".

    Израелски премијер Бењамин Нетанијаху сазвао је хитан састанак са високим представницима безбедносних снага.

    "Премијер Нетанијаху тренутно спроводи процену безбедносне ситуације у Кирији у Тел Авиву заједно са министром одбране Јоавом Галантом, министром за стратешка питања Роном Дермером и Бенијем Ганцом", наводи се у саопштењу.

  • 20:17

    Ердоганов син на челу пропалестинског марша у Истанбулу

    Билал Ердоган, син турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, учествовао је данас на великом пропалестинском маршу у Истанбулу, јавља АП.

    Опширније у одвојеној вести.

  • 19:39

    Нови Пазар: Скуп подршке Палестинцима

    Неколико стотина Новопазараца окупило се на централном градском тргу на скупу подршке палестинском народу и протесту против даљег убијања у области Газе.

    Носили су заставе Палестине, а многи и препознатљиве мараме "палестинке". На транспарентима су биле поруке подршке палестинском народу и захтеви свету да се заустави страдање житеља Газе. На новопазарском бедему истакнута је велика палестинска застава.

  • 18:32

    УН: Израел бомбардовао цивиле који су ишли из Газе

    Шеф Уједињених нација за хуманитарна питања Мартин Грифитс обајвио је алармантно саопштење у којем наводи да су породице бомбардоване док су се кретале ка југу Газе.

    "Скоро 2.000 људи је погинуло, а много више је повређених. Нема струје, воде ни горива. Залихе хране су опасно ниске, а болнице су претрпане пацијентима и остају без лекова. Чак и ратови имају правила и тих правила се морамо придражавати у сваком тренутку и са свих страна", позива Грифитс.

    Он је навео да се цивилима мора дозволити да оду у сигурнија подручја и да се стално води рачуна да цивили буду поштеђени.

    "Цивили у Израелу и на окупираној палестинској територији већ недељу дана трпе неподношљиву агонију и пустош. Бојим се да најгоре тек долази... Хуманитарна ситуација у Гази, која је већ критична, брзо постаје неподношљива", рекао је он.

  • 18:27

    Израелска војска: Завршавају се припреме за проширену офанзиву из ваздуха, са мора и копна

    Израелска војска (ИДФ) саопштила је данас да завршава припреме за "значајну копнену операцију" у Појасу Газе.

    У саопштењу се наводи да је ИДФ спремна да "прошири офанзиву" спровођењем "широког спектра офанзивних оперативних планова", за које кажу да укључују "заједнички и координисани напад из ваздуха, са мора и копна", пренео је "Тајмс оф Израел".

    ИДФ наводи да финализују регрутацију стотина хиљада резервиста, док Управа за логистику ради на томе да трупама обезбеди сву опрему која им је потребна за копнену офанзиву.

  • 18:20

    Седиште Би-Би-Сија поливено црвеном бојом

    Седиште британског јавноg сервиса би-Би-Сија поливено је црвеном фарбом. То су учинили демонстранти због тога што је би-Би-Си одбио да припаднике палестинског покрета Хамас назове "терористима".

    Опширније у одвојеној вести.

  • 17:45

    ЕУ утростручила хуманитарну помоћ за Појас Газе

    Европска комисија је објавила да ће утростручити хуманитарну помоћ за Газу. Овај потез долази након што се ЕУ суочила са критикама због конфликтних порука руководства.

    "Комисија ће одмах повећати тренутни пакет хуманитарне помоћи предвиђен за Газу за 50 милиона евра", рекла је Урсула фон дер Лајен у саопштењу. Ово ће укупно довести до преко 75 милиона евра помоћи.

image