Русија

Захарова: Ситуација на Блиском истоку драматична, радимо на евакуацији из Газе

Летови из Израела за Русију одвијају се сваког дана, али евакуација из Газе се још планира, каже портпаролка МСП-а Русије
Захарова: Ситуација на Блиском истоку драматична, радимо на евакуацији из Газеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова каже да је ситуација на Блиском истоку "нажалост драматична" и још једном истиче да Москва позива обе стране на прекид ватре и повратак дијалогу.

Како је рекла за часопис "Международнаја жизњ", евакуација руских држављана из Израела се од 9. октобра одвија директним летовима за Русију, а компанија RedWings свакога дана организује летове из Тел Авива за Москву. До сада, с територија које су под контролом Израелаца у Русију је евакуисано 2.300 људи. Летови се врше по плану, продаја карата је у току, а постоји могућност евакуације и преко трећих земаља, додаје она.

Ипак, када је реч о евакуацији из Појаса Газе, МСП Русије ради на потенцијалној евакуацији како грађана Русије, тако и држављана Заједнице независних држава. 

У том циљу, јуче је одржан разговор са амбасадором Израела и Египта у Москви. 

Руска страна и том приликом је истакла да је неопходно да што пре дође до прекида борби, те да је без одлагања потребно решити сва питања која се тичу успостављања безбедносног коридора за евакуацију руских држављана. 

image