Русија

Русија ограничила увоз рибе и морских плодова из Јапана

Москва се придружила Пекингу у предострожним, привременим рестриктивним мерама на увоз јапанских плодова мора због испуштања пречишћене радиоактивне воде из нуклеарке Фукушима
Русија ограничила увоз рибе и морских плодова из ЈапанаGetty © Chung Sung-Jun / Staff

Русија од данас уводи привремена ограничења на увоз рибе и морских плодова из Јапана због испуштања пречишћене радиоактивне воде из нуклеарке Фукушима, јавља руска Федерална служба за ветеринарску и фитосанитарну контролу "Росељхознадзор".

"Росељхознадзор" се на овај начин придружио предострожним, привременим рестриктивним мерама Народне републике Кине у вези са увозом рибе и морских плодова из Јапана, преносе "РИА Новости".

Мере ће бити на снази док не буду пружене "свеобухватне информације неопходне за потврду безбедности", у складу са захтевима Евроазијске економске уније. До тада, стручњаци "Росељхознадзора" ће посебно проверавати све производе.

Токио од августа у океан избацује воду која се накупила као резултат хлађења реактора за хитне случајеве нуклеарне електране Фукушима, где се 2011. године догодила нуклеарна катастрофа. Цео процес трајаће око 30 година.

Међународна агенција за нуклеарну енергију (ИАЕА) је саопштила да је ово испуштање воде потпуно у складу са међународним стандардима, али је Кина, главни увозник јапанских морских плодова, увела потпуну забрану њиховог увоза и прераде.

Удео Русије у јапанском извозу морских плодова је 0,1 одсто.

image