Економија

Нова ознака на конзервама у Србији: Да ли је безбедно јести рибу уловљену у ризичним подручјима

Однедавно на конзерви је ознака која показују да је риба уловљена у ризичним подручјима. То значи да их риболовци хватају на местима где се испушта отпадна вода из нуклеарне електране у Фукушими
Нова ознака на конзервама у Србији: Да ли је безбедно јести рибу уловљену у ризичним подручјима© Pixabay/goodlynx

Свет је недавно обишла вест да је премијер Јапана са неколико министара јео морске плодове из мора код Фукушиме, где се испушта пречишћена радиоактивна водa из нуклеарне електране. Ручак је требало да докаже да испуштање воде није опасно по здравље људи који једу рибу уловљену на том месту. И до српских продавница стиже риба из тих крајева. Однедавно на конзервама са рибом стоји посебна ознака – показује да је риба уловљена у ризичним подручјима.

Хиљадама километара далеко на обалама Тихог океана, лове их јапански риболовци. То је почетак њиховог пута. Крај за неке је и код нас. Спаковане у конзерве и поређане на рафовима.

Однедавно на конзерви је ознака која показују да је риба уловљена у ризичним подручјима. То значи да их риболовци хватају на местима где се испушта отпадна вода из нуклеарне електране у Фукушими.

"То не значи да су та подручја радиоактивна, али има логике ако се узме у обзир да је из те нуклеарне електране Фукушима пре двадесетак дана испуштена поново радиоактивна вода и то ће се наставити у наредним годинама.

Дакле, има логике да је то подручје бар донекле контаминирано и ризично. У ту сврху ми смо дали објаву чисто да се људи едукују", наводи Дејан Гавриловић из Удружења потрошача "Ефектива".

Цунами је 2011. оштетио постројење у Фукушими. Уз раније упумпану воду која се користи за хлађење реактора, од цунамија који је изазвао хаварију нуклеарке, до данас накупило се више од милион тона отпадне воде. Резервоари су им готово пуни. Зато је Влада Јапана одлучила недавно да ту воду испушта у Тихи океан. И тако наредних 30 година.

Релевантне светске агенције су то подржале, међутим, суседна Кина и риболовци из тог подручја, тај план не одобравају. Зато је увоз морске хране из Јапана у Кину у августу опао за чак 67 одсто, наводи Би-Би-Си, иако истраживања показују да ниво радиоактивних супстанци код риба не прелази дозвољену границу.

Ипак, у мају је поред електране, једна уловљена риба имала чак 180 пута већу концентрацију опасног елемента – цезијума, него што је дозвољено, преносе страни медији.

Пут рибе из тих подручја до српских продавница је дуг. Увозник треба да добије дозволу од Управе за ветерину да производи пређу границу. Инспектор конзерве шаље на анализу. Ако резултати задовоље и подударају се са ознакама на конзерви, производ се увози.

У лабораторијама Института за хигијену и технологију меса спроводе таква истраживања. Риба може да буде радиоактивна у одређеној мери и као таква није опасна за људе, али не сме да прелази прописану границу.

"Садржај радионуклеида може да буде различит, ми то пратимо, као и њихову активност у неком од узорака, тако да није било ни необичних налаза радионуклеида нити повећане концентрације оних који би били предмет мониторинга", објашњава др Маја Гајић Квашчев са Института за хигијену и технологију меса.

Научници тврде да је вода која се из резервоара електране испусти у океан толико мала да не представља опасност за живи свет.

"Видео сам да је реаговала Управа за ветерину, да је то потпуно безбедно и да је извршена контрола. Али једно логичко питање – да ли су они извршили контролу сваке лименке", указује Дејан Гавриловић.

Др Маја Гајић Квашчев каже да је Институт у обавези да, ако нешто није усклађено са правилником, аутоматски то пријави инспекцији Директората за радијациону сигурност.

"Ми до сада нисмо имали ниједну пријаву за рибу", наводи Маја Гајић Квашчев.

У ланцу исхране могуће је да радиоактивна риба поједе другу рибу, али то су мале концентрације које не могу да угрозе човека, кажу са Хемијског факултета.

До сада количине било које опасне материје нису биле ни близу дозвољених граничних вредности. А како кажу у Институту, наша правила су, када је о томе реч чак строжа од европских.

image