Русија

Лавров у Пјонгјангу: Нови ниво односа Русије и Северне Кореје

После историјског самита председника Путина и председника Ким Џонг Уна наши односи достигли нови, стратешки ниво, рекао је шеф руске дипломатије
Лавров у Пјонгјангу:  Нови ниво односа Русије и Северне Кореје© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Односи Русије и Северне Кореје након септембарског састанка лидера две земље налазе се на новом, стратешком нивоу, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на почетку састанка са севернокорејском колегиницом Чо Сонг Хуј у резиденцији владе Кумсусан, у оквиру радне посете руског министра Северној Кореји.

"После историјског самита председника Путина и председника Ким Џонг Уна на космодрому Восточни 13. септембра, можемо са сигурношћу рећи да су ови односи достигли нови, стратешки ниво", рекао је шеф руске дипломатије.

Руски министар је подсетио да је пре 75 година Совјетски Савез, који је одиграо кључну улогу у ослобађању Кореје од јапанске колонијалне власти, први признао младу корејску државу, а затим јој помогао у развоју националне економије, науке, културе и образовања.

"Увек ћемо се сећати непроцењивог доприноса који су друг Ким Ил Сунг, а потом и друг Ким Џонг Ил дали развоју наших односа", нагласио је Лавров.

Са своје стране, министарка спољних послова Северне Кореје је истакла да "чести састанци министара спољних послова две земље, током којих се јачају пријатељске везе, служе као доказ да корејско-руски билатерални односи, са дугом историјом пријатељства, показују да се развијају се новом виталношћу".

Она је додала да ће преговори са Лавровом у Северној Кореји "бити важан моменат за примену споразума постигнутих на септембарском самиту" између Владимира Путина и Ким Џонг Уна.

Лавров је напоменуо да ће се контакти Москве и Пјонгјанга на различитим нивоима, укључујући највиши, наставити.

"Пре месец дана је био контакт на највишем нивоу, данас - на високом нивоу. Сигуран сам да ће се они наставити", рекао је он на обраћању новинарима у Пјонгјангу.

Говорећи о ситуацији на Корејском полуострву, руски министар је поручио да се Русија залаже да се сви безбедносни проблеми на полуострву решавају мирним путем, односно, дијалогом.

Ипак, признаје да и Русију, баш као и Северну Кореју, "озбиљно забрињава активизација војне активности САД, Јапана и Јужне Кореје", али и тежња Вашингтона да у тај регион пребаци своју стратешку инфраструктуру.

Како преносе руски медији, Северна Кореја топло је дочекала руског министра спољних послова и остале припаднике руске делегације. Пјонгјанг је изразио наду да ће током дводневне посете Лаврова бити постигнути добри резултати, а односи две земље још више проширени. 

"Постоји велика опасност да се рат у Израелу прошири"

Говорећи о палестинско-израелском конфликту, Лавров је рекао да постоји велики ризик да прерасте у регионални.

Он додаје да су покушаји да се одговорност за новонасталу ситуацију свали на Иран провокација, јер сматра да "иранско руководство заузима доста одговоран и избалансиран став и управо позива да се не допусти да овај конфликт обухвати цео регион и суседне земље".

Упитан да прокоментарише иницијативу Турске о формирању посебног система држава-гараната, које би биле гаранти мира на Блиском истоку, Лавров још каже да је Москва у контакту са Анкаром по питању Блиског истока и да је спремна за дијалог.

"Спремни смо да дискутујемо о конструктивним предлозима. Ова иницијатива, о којој сам последњих дана чуо, јасно је да има за циљ деескалацију и нормализацију ситуације. А шта она конкретно подразумева - о томе бисмо волели да, наравно, више чујемо од наших турских пријатеља", додао је министар.

image