Свет

Херш: Нетанијаху жели да збрише Хамас, нико неће преживети

Према израелским плановима, не би било потребе за масовном копненом инвазијом, али амерички званичник наводи да ће израелске трупе бити потребне за лов на припаднике Хамаса који одлуче да се предају. Наређење ће, рекао је званичник, бити "убити по виђењу", а предаја не би била опција
Херш: Нетанијаху жели да збрише Хамас, нико неће преживети© TANJUG/AP Photo/Evan Vucci

Бела кућа и ЦИА поново су у сукобу због чињеница на терену, као и током губитничког рата Украјине са Русијом, након што је председник Џозеф Бајден изненада одлучио да поново одлети у Израел, наводно на захтев Бењамина Нетанијахуа, тврди амерички новинар Симор Херш.

Бајден је показао да ће, како је рекао, "чувати леђа" Израелу преместивши две америчке борбене трупе у регион, заједно са хиљадама америчких војника. Било би боље да је урадио оно што је Америка често радила - да је најавио да ће његова администрација започети ваздушни транспорт воде и хране за стотине хиљада грађана Газе којима је Израел наредио да се преселе на југ и који су послати на границу са Египтом која, као што су Нетанијаху и његове колеге морали да знају, неће бити отворена, наводи амерички новинар.

До Бајденовог пута долази у тренутку међународног беса због стотина мртвих након што је најважнија болница у граду Газа уништена, израелском бомбом или залуталом ракетом коју је лансирао Исламски џихад. Амерички председник је рекао да првенствено преноси поруку уздржаности. Ако је тако, каже Херш, председник је био потпуно неупућен у израелске намере.

У интервјуу за "60 минута", Бајден је упитан да ли је време за прекид ватре у Гази. Он је игнорисао питање и рекао да Израелци "морају да крену на Хамас".

"Хамас је гомила кукавица. Поставили су штабове тамо где су цивили и зграде и слично, али Израелци ће учинити све што је у њиховој моћи да избегну убијање невиних цивила", навео је Бајден.

Рекао је да разговара о могућности безбедне зоне - хуманитарног коридора - за становнике града Газе који су побегли након упозорења да Израел намерава да уништи све у граду. Упитан да ли Хамас мора да буде потпуно елиминисан, Бајден је одговорио "да" и додао да "треба да постоји пут до палестинске државе".

Палестинска држава није на дневном реду Израела

У Вашингтону постоје обавештајни аналитичари који процењују да Нетанијаху, који се појављује као моћна фигура у новој израелској влади јединства, нема намеру да дозволи да било који члан Хамаса преживи, наводи Херш.

Они тврде да израелског премијера није брига за невоље становника града Газе који су побегли на југ према Египту и сада се налазе без хране и воде, суочени са реалношћу да економски погођени Египат нема интереса да отвори границу за милион или више избеглица којима су потребни храна, смештај и медицинска нега.

"Рекли су ми да Нетанијахуов став, како су проценили аналитичари обавештајних служби, представља одлучност 'да се збрише Хамас'. Један упућени званичник ми је рекао да је 'град Газа у процесу претварања у Хирошиму без употребе нуклеарног оружја'. У неком тренутку, рекао је он, бомбе америчке производње у израелском арсеналу, укључујући оне познате као 'разбијачи бункера', могу да буду нациљане на системе подземних тунела где је Хамас производио оружје и планирао ужасне нападе у јужном Израелу", преноси Херш.

Додаје да је свакодневно израелско бомбардовање града Газе навело многе на Блиском истоку и у Европи да закључе да је израелска бомба погодила болницу у граду Гази.

Према израелским плановима, не би било потребе за масовном копненом инвазијом, али амерички званичник наводи да ће израелске трупе бити потребне за подземни лов на припаднике Хамаса који одлуче да се предају. Наређење ће, рекао је званичник, бити "убити по виђењу", а предаја неће бити опција.

Амерички званичник је додао да би војнике Хамаса, који би изашли из тунела у потрази за храном, Израелци видели као "изгладнеле пацове које ће дочекати отрована храна". 

Партија шаха у којој је Хамас био пион

По мишљењу америчких обавештајаца, напад Хамаса је пропао у сваком погледу. Хамас је био уверен да ће успех њиховог напада, који је планиран током две године, окупити арапски свет у борби за њихову ствар. Мислили су да ће их Хезболах и ПЛО (Палестинска ослободилачка организација) на Западној обали подржати.

Америчка процена је, преноси Херш, да је руководство Хамаса почело да планира напад пре две године и да је "сада био прави тренутак". Званичник је објаснио да се руководство Хамаса "апсолутно плаши" да ће текући преговори Израела и Саудијске Арабије довести до даље изолације група које се супротстављају Израелу.

Арапски научник Хуан Кол, професор историје на Универзитету у Мичигену, недавно је објавио есеј у "Телеграфу" у којем се детаљно описују четири начина на које је Хамасов напад прекршио исламски закон: Хамас је убијао невине, укључујући жене и децу; уништио је град; није дао фер упозорење; а цивиле је узимао за таоце. Кол је цитирао пророка Мухамеда: "Не убијајте слабе, старце, малу децу или жене".

Сличне реакције су биле и из Хезболаха и у Дамаску, додаје Херш. Упркос страховима Запада, нема знакова да је устанак Хамаса послужио као инспирација израелским непријатељима.

"У великој игри, била је то партија шаха у којој је Хамас био пион", рекао је амерички званичник Хершу. 

Он је додао да је Нетанијахуов план захтевао од израелске војске да убије све припаднике Хамаса које нађу, уништи систем тунела - можда користећи бомбе америчке производње које могу да продру на десетине метара испод земље пре него што експлодирају - а затим забарикадирају оно што је некада било град Газа. Израелски војници би добили задатак да иду блок по блок у уништеном граду, да траже преостале припаднике Хамаса и да воде рачуна да ниједан од њих не побегне.

Зашто је Бајден био у Израелу?

Последњих дана, Бајденова администрација је, у знак подршке Израелу, у региону распоредила две америчке групе носача авиона, са ескадрилама борбених авиона Ф-15, Ф-16 и А-10, више од 10.000 припадника морнарице и 2.000 маринаца.

Све америчке службе се баве тиме, али Израел не жели америчко особље, тврди амерички званичник.

"Данас нема бољих пилота од оних у израелским ваздухопловним снагама. Биби то држи под контролом и ниједан Израелац неће бринути за судбину грађана Газе", каже званичник.

Дакле, зашто је Бајден тамо? Да ли би један од разлога за његов изненадни пут могао да буде скидање рата у Украјини са насловних страна?

image
VV inauguration
banner