Путин: Ако не буде фер спортских такмичења, све ће умрети (ВИДЕО)

За четири године број грађана Русије који се редовно баве спортом порастао је са 40 на 53 одсто и то је сада скоро 70 милиона људи

Институција спортске арбитраже у Русији је још увек прилично слаба, она мора да се развије у независну структуру којој сви верују, изјавио је данас руски председник на седници Савета за развој физичке културе и спорта.

"Она за сада ради прилично слабо. И молим Министарство спорта, Администрацију председника да заједнички дају предлоге како да овај алат, ову институцију учинимо ефикасном. Неће бити фер конкуренције, а спорт се неће развијати", казао је Путин.

Према његовим речима, то се не односи само на екипне спортове.

"Ако не буде фер спортских такмичења - све ће умрети, јер ће нестати интересовање за спорт. Хајде да размислимо, ово треба да буде независна, озбиљна структура којој сви верују", јасно је поручио.

Путин је додао да приступачност, квалитет и разноврсност спортских објеката директно утиче на квалитет живота и здравље милиона људи, а да је спорт један од државних приоритета.

"Однос према спорту треба да буде одговарајући. Штавише, значајна средства се троше на подршку и развој спортског сектора. Расходи буџета на свим нивоима у 2022. у односу на претходни период повећани су за 23 одсто и износили су 537 милијарди рубаља", указао је.

Како је додао, за четири године број грађана Русије који се редовно баве спортом порастао је са 40 на 53 одсто и то је сада скоро 70 милиона људи.

Русија неће ограничавати спортисте на политичкој основи, казао је Путин и додао да ће заправо проширити међународну сарадњу у тој сфери.

"Потреба људи да се баве благородном делатношћу попут спорта не сме да буде забрањена", истиче он и додаје да су они који спречавају спортистима да учествују у међународним такмичењима из политичких разлога заправо успоставили монопол и тако кваре дух спорта.

Путин је затим потписао закон о руском отказивању Оквирне конвенције Савета Европе за заштиту националних мањина.

Руски председник је претходно на пленарној седници форума "Русија – спортска сила" у Перму указао да је забрана руским спортистима да учествују на међународним такмичењима етничка дискриминација, те је подржао идеју да се следећа година прогласи за годину спорта у Русији и најавио поновно одржавање спортских парада на Црвеном тргу.

"Русија је заинтересована за све новине, а данас се у њој одржавају такмичења која обједињују како традиционалне спортове, тако и сајбер спорт", навео је.