Русија

Путин: Забрана учешћа руских спортиста на међународним такмичењима је етничка дискриминација

Последњим одлукама које се тичу Олимпијских игара, постало је јасно да оне могу да се користе као инструмент политичког притиска. Због тога, организоваћемо велики број нових такмичења, а нека од њих биће и у сарадњи са ШОС-ом, БРИКС-ом и ЗНД-ом, најавио је руски председник
Путин: Забрана учешћа руских спортиста на међународним такмичењима је етничка дискриминацијаwww.globallookpress.com © Alexei Druzhinin/Kremlin Pool global

Забрана руским спортистима да учествују на међународним такмичењима је етничка дискриминација, изјавио је данас руски председник Владимир Путин на пленарној седници форума "Русија – спортска сила" у Перму.

Председник Руске Федерације је додао да су "Олимпијске игре врхунац истинског јединства земаља света и да су оне сада привилегија која се мора заслужити политичким гестовима који нису повезани са спортом".

Како је објаснио, захваљујући последњим одлукама које се тичу Олимпијских игара, постало је јасно да ове игре могу да се користе "као инструмент политичког притиска, иако се ради о људима који немају никакве везе са спортом". "Сазнали смо да позив на учешће у играма није безусловно право најбољих спортиста", истакао је руски лидер.

"То противречи самој природи спорта", али "то је оно што се данас дешава", прокоментарисао је.

Ипак, како је навео председник, Русија зна да постоје вредности које је немогуће изменити, а једна од њих је спорт. 

Посебан план државе

"Бављење спортом је једно од основних права сваког човека. Ми смо свој став увек потврђивали и то ћемо и у будућности радити делима", рекао је Путин, те додао да је Русија креирала посебан план којим ће држава до 2030. године привући што више грађана да се баве спортом.

Према његовим речима, до 2030. чак 70 одсто држављана Русије, без обзира на узраст и здравствено стање, редовно ће се бавити спортом. То је 93 милиона људи, прецизирао је. 

У том циљу, улажу се посебни напори, координише сарадња медицинског, спортског и културног сектора, развија се неопходна инфраструктура, а у плану су и нова спортска такмичења.

Он је подржао идеју да се следећа година прогласи за годину спорта у Русији и најавио поновно одржавање спортских парада на Црвеном тргу.

Русија је заинтересована за све новине, а данас се у њој одржавају такмичења која обједињују како традиционалне спортове, тако и сајбер спорт, додао је још Путин.

Русија ће, такође, подржати све оне који из политичких разлога неће моћи да учествују на међународним такмичењимаБрој нових спортских такмичења биће вишеструко повећан у наредном периоду, појаснио је председник Русије. 

"Имамо све потребно да организујемо и крупна међународна спортска такмичења", у којима ће учествовати и страни држављани, додао је Путин.

Спортске игре земаља БРИКС-а

У том контексту, поручио је да је о сарадњи са Кином у сфери спорта, током овонедељне посете Пекингу разговарао и са председником Кине Си Ђинпингом.

"Хоћу да поздравим наше кинеске пријатеље због спортске сарадње наших двеју земаља", изјавио је он.

Такође, истакао је да се развој сарадње у овој сфери планира и са Шангајском организацијом за сарадњу (ШОС), Заједницом независних држава (ЗНД) и БРИКС-ом.

Како је најавио, спортске игре земаља БРИКС-а биће одржане већ следеће године у граду Казањ. Почетак је планиран за 23. фебруар, а руски лидер је искористио ову прилику да позове омладину да се пријави у што већем броју и учествује у овом догађају. 

У играма ће, иначе, учествовати 5.000 спортиста , који ће се такмичити у 27 спортских дисциплина.

image