Русија

Лавров позива: Нека Америка покаже сателитске снимке напада на болницу у Гази

Када би се Сједињене Америчке Државе мало окренула себи, у овом свету би било мирније, казао је Лавров у интервјуу за "60 минута", истичући да су оне далеко чувене по сталном упирању прста у друге државе
Лавров позива: Нека Америка покаже сателитске снимке напада на болницу у Газиwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Русија не планира да мења своје однос према оним акцијама које су предвиђене Споразумом о свеобухватној забрани нуклеарних проба и суспендује га искључиво зато што САД годинама одлажу његову ратификацију, не намеравајући да га усвоје, истакао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за "60 минута".

На питање да ли је ипак могуће отрезнити Американце и призвати их памети, Лавров је јасно рекао да не зна како изгледа трезан Американац у политичком смислу.

На дан када је руска Државна дума усвојила закон о опозиву ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба (17. октобар), Сједињене Америчке Државе су извршиле подземна тестирања на полигону у Невади, где су раније тестирале нуклеарно оружје.

Како додају из америчког министарства, за овај експеримент коришћени су хемијски експлозиви велике снаге. Експеримент је наводно спроведен "у циљу подршке америчким циљевима нуклеарног неширења", како би се смањиле глобалне нуклеарне претње.

Државна дума је 17. октобра у првом читању усвојила нацрт закона о повлачењу ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања. Савет Федерације разматраће документ 25. октобра.

Уговор о свеобухватној забрани нуклеарних проба потписан је 1996. године, а Русија га је ратификовала четири године касније. Неке земље, попут САД, никада нису ратификовале тај међународни споразум. Истовремено, земље које имају нуклеарно оружје добровољно су се обавезале да неће спроводити таква тестирања.

Чланица руске делегације на преговорима о војној безбедности и контроли наоружања у Бечу Јулија Жданова, раније је истакла да би Москва могла да настави са нуклеарним пробама, али само ако САД ураде нешто слично.

Америка да се окрене себи, свима да лакне

Када би се Америка мало окренула себи, у овом свету би било мирније, казао је Лавров истичући да су САД далеко чувене по константном упирању прста за све живо у друге државе.

"Било би добро да Американци предају сателитске снимке напада на болницу у Гази услед чега је погинуло стотине људи, они врше мониторинг те територије", казао је Лавров, премда свестан да до тога, највероватније, неће доћи поучен искуством са малезијским Боингом.

Коментаришући Специјалну војну операцију, Лавров је истакао да Русија добро зна који су јој циљеви и сигурна је да се бори на страни правде.

Европи досадила Украјина

"Европљани сами себе убеђују да ће Украјина победити на бојном пољу", каже Лавров и додаје: "Само нек изволе. Ако им таква самохипноза помаже у животу, Бог им је судија. Радићемо свој посао. Знамо своје циљеве, знамо да се боримо за праведну ствар".

Многима у Европи је досадила Украјина, али њихове власти по инерцији покушавају да и даље ту тему учине актуелном, каже Лавров који је изразио сумњу у то колико ће бирачко тело у европским земљама бити спремно да се помири са погоршањем социјално-економског положаја док Украјина свеједнако добија баснословне милијарде долара и евра.

"Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба и председник земље Владимир Зеленски су окорели циници који имају један једини задатак – да не буду заборављени", казао је Лавров коментаришући оптужбу двојице украјинских званичника да Русија има користи од сукоба на Блиском истоку.

"На њих могу да забораве. Али не зато што је Русија тако хтела, већ зато што се у свету дешавају други сукоби, настају друге кризне ситуације, које САД сматрају приоритетом", каже Лавров.

image