Русија

САД извеле тестирање на дан кад је Русија суспендовала споразум о забрани нуклеарних проба

Америка је користила хемијске експлозиве велике снаге а експеримент је наводно спроведен "у циљу подршке америчким циљевима нуклеарног неширења", како би се смањиле глобалне нуклеарне претње
САД извеле тестирање на дан кад је Русија суспендовала споразум о забрани нуклеарних пробаGetty © Photo by News1-Dong-A Ilbo

На дан када је руска Државна дума усвојила закон о опозиву ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба, Сједињене Америчке Државе су извршиле подземна тестирања на полигону у Невади, где су раније тестирале нуклеарно оружје.

"Тим за националну безбедност Неваде спровео је подземну хемијску експлозију на локацији, како би побољшао способност САД да открију нуклеарне експлозије ниског приноса широм света", наводи се у саопштењу америчког министарства енергетике.

Како додају из америчког министарства, за овај експеримент коришћени су хемијски експлозиви велике снаге.

Експеримент је наводно спроведен "у циљу подршке америчким циљевима нуклеарног неширења", како би се смањиле глобалне нуклеарне претње.

Државна дума је 17. октобра у првом читању усвојила нацрт закона о повлачењу ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања. Савет Федерације разматраће документ 25. октобра.

Уговор о свеобухватној забрани нуклеарних проба потписан је 1996. године, а Русија га је ратификовала четири године касније. Неке земље, попут САД, никада нису ратификовале тај међународни споразум. Истовремено, земље које имају нуклеарно оружје добровољно су се обавезале да неће спроводити таква тестирања.

Чланица руске делегације на преговорима о војној безбедности и контроли наоружања у Бечу Јулија Жданова, раније је истакла да би Москва могла да настави са нуклеарним пробама, али само ако САД ураде нешто слично.

"Као што је раније напоменуто, ми разматрамо питање повлачења ратификације Уговора о свеобухватној забрани нуклеарних проба, како би имали исти статус као и Америка, која још увек није ратификовала тај документ", рекла је она и додала, да у случају повлачења ратификације Русија задржава право да спроводи нуклеарне пробе.

"Наглашавам, то би било искључиво у одговору на сличне потезе Вашингтона", додала је она на састанку ОЕБС-овог форума за безбедносну сарадњу.

image