Русија

Пољански: Русија ће тражити нови састанак СБ УН о палестинско-израелском сукобу

Дефинитивно ћемо сазвати нови састанак, јер као што је пракса показала, нико се осим нас не усуђује да то уради, поручио је заменик руског амбасадора у УН
Пољански: Русија ће тражити нови састанак СБ УН о палестинско-израелском сукобу© TANJUG/AP Photo/John Minchillo

Русија намерава да иницира одржавање новог састанка Савета безбедности УН на којем би се разговарало о решавању палестинско-израелског сукоба, изјавио је заменик руског амбасадора у УН Дмитриј Пољански.

"Дефинитивно ћемо сазвати нови састанак Савета безбедности. Kао што је пракса показала, нико се осим нас не усуђује да то уради. Што се тиче резолуције, не знам колико брзо ћемо доћи до тачке у којој ћемо следећи пут покушати да је донесемо", казао је Пољански ТВ каналу "Соловјев уживо".

Како је додао, вероватно ће прво морати да прођу кроз Генералну скупштину, а то је тело УН где су присутне све 193 земље чланице организације.

"Постоји правило: ако Савет безбедности не испуњава своје функције одржавања мира и безбедности, онда ово питање иде на Генералну скупштину", указао је Пољански.

Према његовим речима, 10. ванредна специјална седница Генералне скупштине УН о палестинско-израелском сукобу требало би да се настави следеће седмице, пошто постоји колективни апел арапских и исламских држава да се та седница настави.

"Веома је важно да свака земља може да изрази свој став", навео је Пољански.

САД су ветом блокирале усвајање нацрта резолуције Савета безбедности УН о палестинско-израелском сукобу, коју је предложио Бразил.

Русија је била уздржана, јер је СБ одбацио руске амандмане на бразилски документ.

Велика Британија је такође била уздржана током гласања, а за усвајање резолуције гласало је преосталих 12 чланица Савета безбедности УН.

image