Русија

Небензја о одбацивању руске резолуције у СБ УН: Сада је јасно ко жели рат, а ко мир

Жалосно је што се Савет безбедности поново нашао као талац себичних тежњи једног блока западних делегација, сматра стални представник Русије при УН
Небензја о одбацивању руске резолуције у СБ УН: Сада је јасно ко жели рат, а ко мир© TANJUG/AP Photo/Mary Altaffer

Гласање у Савету безбедности УН о нацрту руске хуманитарне резолуције којом се позива на прекид ватре у зони палестинско-израелског сукоба показало је ко се заправо залаже за примирје и прекид бомбардовања Појаса Газе, а ко за себичне политичке циљеве, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

Савет безбедности УН није усвојио руски нацрт резолуције о заоштравању ситуације у Израелу и Гази. Документ су подржале Русија, Кина, Уједињени Арапски Емирати, Габон и Мозамбик, док су против биле САД, Велика Британија, Француска и Јапан, а још шест земаља било је уздржано. 

"Сматрамо да је данашње гласање чланова Савета безбедности веома значајно и јасно је показало ко се заправо залаже за моментално примирје, прекид бомбардовања Појаса Газе и пружање безусловне хуманитарне помоћи становништву енклаве и ко наставља да тврдоглаво блокира јединствени сигнал Савета, спроводећи себичне политичке циљева", казао је Небензја.

Руски дипломата је истакао да је жалосно што се Савет поново нашао као талац себичних тежњи једног блока западних делегација. 

"Делегације западних земаља ставиле су тачку на очекивања целог света да ће Савет безбедности УН зауставити крвопролиће", нагласио је Небензја.

Руски нацрт резолуције, чији су покровитељи 25 земаља, укључујући Белорусију, Египат, Пакистан, Саудијску Арабију и Турску, позвале се у име Савета безбедности УН на "хитан, одржив и потпуно поштован хуманитарни прекид ватре на Блиском истоку".

Резолуција је осудила насиље против цивила, као и све акте тероризма и позвала на безбедно ослобађање свих талаца. Осим тога, аутори документа су се залагали за несметано пружање и дистрибуцију хуманитарне помоћи и стварање услова за евакуацију цивила.

image