Русија

Лавров допутовао у Техеран на састанак о Јужном Кавказу

Преговори у Техерану ће се одвијати у контексту политичких промена у региону што је Баку у септембру извео војну операцију у Нагорно-Карабаху
Лавров допутовао у Техеран на састанак о Јужном Кавказуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров допутовао је у понедељак у Техеран, где ће учествовати на састанку у формату "3+3" о Јужном Кавказу, јавља дописник "РИА Новости".

На састанку је превиђено учешће Русије, Ирана, Јерменије, Азербејџана, Турске и Грузије, али је, како пишу "РИА Новости", Тибилиси саопштио да не планира да учествује у иницијативи.

Први састанак овог формата одржан је у децембру 2021. године у Москви, али није био на министарском нивоу, већ су учествовали заменици министара спољних послова Руске Федерације, Азербејџана, Јерменије, Турске и генералног директора иранског министарства спољних послова.

Преговори у Техерану ће се одвијати у контексту политичких промена у региону након што је Баку у септембру извео војну операцију у Нагорно-Карабаху.

Састанак у Техерану биће прва прилика да министри спољних послова Русије, Јерменије и Азербејџана разговарају о најновијим дешавањима.

Осим тога, посета Техерану ће се одвијати у позадини ескалације палестинско-израелског сукоба и страха од његове ескалације.

Министарство спољних послова Русије није саопштило да ли ће Лавров имати билатералне контакте.

image