Свет

Грузија неће слати оружје Украјини

Заменица премијера земље изјавила је да Тбилиси не жели да буде увучен у војни сукоб и да никоме неће испоручити оружје
Грузија неће слати оружје УкрајиниGetty © Uriel Sinai / Stringer

Грузијске власти неће дозволити да земља буде увучена у војни сукоб, рекла је заменица премијера Теја Цулукиани.

Грузија је одбила да Украјини испоручи противваздушни ракетни систем "бук" за шта ју је саветник председника Украјине Михаил Подољак осудио јер, како је рекао, ни после десет и по месеци рата не разуме на чијој страни треба да буде.

"Постоји само један одговор - грузијске власти неће дозволити да се држава Грузија умеша у војну конфронтацију. И зато нећемо пружати војну помоћ ниједној од страна које учествују у војном сукобу", рекла је Цулукиани на за "Први канал".

Изјавила је да су покушаји да се Грузија умеша у сукоб срамни јер је ова држава прошла кроз превише ратова, а додатни јој није потребан.

"Прошли смо кроз превише ратова. Неки се можда и не сећају, јер су рођени и одрастају након завршетка ратова у Грузији, али тренутна власт је из ратне генерације. Врло добро памтимо каква је то несрећа. Зато не можемо ово дозволити, имамо одговорност према новим генерацијама наше земље", рекла је заменица премијера.

"Грузија ће наставити, као и до сада, да хода на ивици ножа", закључила је.

Министарство одбране Грузије је саопштило да је 2008. године земља добила ПВО систем "бук", и то не бесплатно – стручњаци наводе да је га је купила од Украјине за милионе.

Министар одбране Јуаншер Бурчуладзе потврдио је да Грузија никог неће снабдевати оружјем јер не жели нови сукоб.

Министарство одбране је истакло да Грузија наставља да пружа хуманитарну и политичку помоћ Украјини, на основу својих могућности.

Поред тога, грузијске власти су одбиле да уведу санкције Русији, тврдећи да ће само Грузија трпети од тога. Ипак, земља поштује међународне санкције против Руске Федерације.

image
VV inauguration
banner