Русија

Лавров: Балтичке земље и Украјина бришу сећање о нацистима

Шеф руске дипломатије подсећа да су Немци још 1942. године јавно саопштили да је "Украјина за њих само објекат за експлоатацију, који треба да плати рат, а Украјинци другоразредни народ за решавање војних задатака"
Лавров: Балтичке земље и Украјина бришу сећање о нацистима© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Данас се у низу европских земаља, а пре свега у Украјини и балтичким земљама, плански ради на уништавању историјског сећања повезаног са Другим светским ратом, што нас забрињава, каже данас министар спољних послова Сергеј Лавров у видео обраћању учесницима међународног научно-практичног форума "Без рока застарелости:Нацистички злочини против човечности, историја и савременост".

Лавров је истакао да се у овим земљама чак отворено уздижу бивши нацисти, иако је још пре 77 година, 1946. године, по окончању Нирнбершког суђења донета одлука да су злочини нациста без рока застарелости. 

Злочини нациста јавно су осуђени те године, а Нирнбершки процес послужио је као основа за развој савременог међународног кривичног права, поновио је Лавров. 

"Хтео бих да подсетим припаднике злочиначког кијевског режима, а успут и његове покровитеље, да је, према документима Нирнбершког процеса, само у Кијеву за време немачке окупације мучено, стрељано или отровано скоро 200.000 цивила". 

Такође, министар подсећа да су Немци још 1942. године јавно саопштили да је "Украјина за њих само објекат за експлоатацију, који треба да плати рат", док би Украјинци требало да им служе као некакав "другоразредни народ за решавање војних задатака", чак и уколико би то значило да треба "да их лове ласом". 

Данас се сличне политике држи Запад, на челу са САД, које су спремне да сузбију Русију "до последњег Украјинца". 

Због свега тога борба против фалсификовања резултата Другог светског рата, као и борба против ширења идеологије испуњене мржњом против човека се налазе на листи приоритета наше дипломатије, појаснио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров. 

image
VV inauguration
banner