Русија

Путин у одбрани бившег немачког канцелара: Што је Немачка даље од Шредера, ближа је нацистима ВИДЕО

Руски председник је на течном немачком критиковао нападе на бившег немачког канцелара Герхарда Шредера, иначе свог дугогодишњег пријатеља
Путин у одбрани бившег немачког канцелара: Што је Немачка даље од Шредера, ближа је нацистима ВИДЕОwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Руски председник Владимир Путин прокоментарисао је на немачком језику нападе на бившег канцелара Герхарда Шредера, који се тренутно дешавају у тој земљи, поручивши да су у опасности од зближавања са онима који оправдавају нацизам.

Раније је "Билд" известио да је бивши немачки канцелар Герхард Шредер седео одвојено од садашњег шефа немачке владе Олафа Шолца и председника земље Франка-Валтера Штајнмајера на церемонији у част 33. годишњице уједињења Немачке у Елб филхармонији у Хамбургу.

"Што се тиче бившег канцелара Немачке, господина Шредера, рекли сте да га негде 'склањају'. Недавно смо видели ружан инцидент у канадском парламенту, где су аплаудирали нацисти. Желим да кажем следеће: што даље од Шредера, то ближе Ентонију Роту, шефу канадског парламента, који симпатише нацисте", рекао је Путин у интервјуу Павлу Зарубину у програму "Москва.Кремљ.Путин", мислећи на бившег председника Доњег дома канадског парламента.

Путин је поменуту изјаву поновио и на немачком језику, поручивши да је то како би се "чуо и у Немачкој", где има много пристојних људи и где ће многи то чути.

Шредер је у Немачкој након почетка Специјалне војне операције оштро критикован због одржавања контаката са Русијом. Њему су већ одузете неке од привилегија које су дате бившем канцелару, а покушали су чак и да га избаце из Социјалдемократске партије Немачке (СПД), што, међутим, нису успели.

Бивши немачки канцелар одбио је такође и да осуди свог дугогодишњег пријатеља, руског председника Владимира Путина, изразивши жаљење због неуспеха садашњих немачких и француских лидера да пронађу дипломатско решење за сукоб Русије и Украјине.

У интервјуу листу "Зидојче цајтунг", Шредер (79), који је био канцелар од 1998. до 2005. године, рекао је да председника Путина и даље сматра својим пријатељем.

"Зашто бих ово крио?" питао је Шредер, додајући да се њихов лични однос развијао независно од политике.

Шредер је раније Крим назвао делом руске историје, истакавши да Украјина није пристала на мир током преговора са Москвом у марту 2022. јер им САД нису дозволиле.

image