Русија

Патријарх Кирил на састанку са Путином: Мир у Светој земљи зависи од мировне улоге Русије

Сваки напад на цивилне институције или верске светиње су за најоштрију осуду, поручује патријарх Кирил
Патријарх Кирил на састанку са Путином: Мир у Светој земљи зависи од мировне улоге Русије© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Стабилност и мир у Светој земљи зависи од мировне мисије Русије, рекао је патријарх Кирил на састанку са руским председником Владимиром Путином.

"Желео бих да вам као председнику Руске Федерације, изразим своју захвалност на вашем доследном мировном ставу у вези са решавањем проблема, укључујући блискоисточни конфликт. Тешко је рећи шта би се догодило на Блиском истоку да није ове мировне улоге Русије. И само слеп човек можда не види да стабилност и спокој, колико је то могуће, у Светој земљи у великој мери зависе од те улоге", рекао је он.

"Сваки напад на цивилне институције или верске светиње су за најоштрију осуду", рекао је данас патријарх Кирил на састанку са руским председником Владимиром Путином и епископима.

Како је истакао, сваки напад на цивилне институције и верске светиње је за најоштрију осуду. Према речима патријарха, лидери традиционалних религија у Русији свесни су трагедије која се данас дешава на Блиском истоку.

"Ми немамо право да у нашој земљи дозволимо позиве на непријатељства и испољавање мржње на верској основи. И хвала Богу, са изузетком неких потпуно маргиналних група, ништа слично се не дешава у Русији", истакао је патријарх.

Са своје стране председник Русије је истакао да у Русији постоје верске заједнице, али да су Руси један народ, имају једну отаџбину и заједничку одговорност за њено благостање и безбедност.

"Знам да је за све нас – пастире, духовне вође, хришћане, муслимане, будисте, следбенике јудаизма – таква хармонија, јединство нашег друштва - апсолутна вредност", нагласио је председник.

image