Русија

Руски премијер са кинеским колегом: Наша визија је стварање једног великог евроазијског простора

Више од 90 одсто трансакција између две земље данас се одвија у националним валутама, а трговински промет достигао је нов рекорд прошле године
Руски премијер са кинеским колегом: Наша визија је стварање једног великог евроазијског простора© Telegram/Правительство России

Односи Русије и Кине достигли су ниво који је без преседана, оценио је данас руски премијер Михаил Мишустин у разговору са колегом из Кине, премијером Државног савета Ли Цјаном.

Сарадња Москве и Пекинга, како каже, и поред тога наставља да јача, а ради се и на повезивању кинеске иницијативе "Један појас, један пут" са идејама које Москва има у оквиру Евроазијског економског савеза.

"Наша визија је стварање једног великог евроазијског простора", рекао је Мишустин. 

Говорећи о сарадњи Русије и Кине, он је истакао да ове односе карактеришу једнакост, међусобно поштовање, али и то што и Москва и Пекинг подржавају једни друге у одбрани исконских интереса. Заједно радимо и на изградњи мултиполарног света, поручио је премијер Русије. 

Како је даље навео, више од 90 одсто трансакција између две земље данас се одвија у националним валутама. Прошле године трговински промет достигао је нов рекорд, а у периоду од јануара до септембра ове године он је порастао за још 27 одсто у поређењу са истим периодом прошле године, до 16 билиона рубаља.

"Јачамо сарадњу и у сфери енергетике", каже Мишустин. "Повећавамо извоз руске нафте и природног гаса, угља, електричне енергије у Кину. Јачамо сарадњу и у индустрији, припремамо нове заједничке пројекте. Радимо на развоју транспортно-логистичких рута. Повећава се извоз и руских пољопривредних производа у Кину. У периоду од јануара до августа порастао скоро два пута, до 500 милијарди рубаља. Сарађујемо и у сфери културе, спорта", рекао је руски премијер. 

Ли Цјан са своје стране потврдио је да су односи две земље на јако високом нивоу.

Како каже, захваљујући стратешком руководству руског председника Владимира Путина и председника Кине Си Ђинпинга односи Русије и Кине пуни су међусобног поверења. 

"Прошле недеље у Пекингу наши лидери одржали су веома корисне преговоре". Тада су одредили смернице за даљи развој руско-кинеске сарадње, а то је "нови почетак наших односа", додао је он.

"Наставићемо да продубљујемо нашу сарадњу у свим областима" на основу споразума које су потписали наши лидери, поручио је још Ли Цјан. 

Састанак двојице политичара иначе је одржан у Бишкеку, главном граду Киргизије. Премијер Русије замолио је кинеског колегу да пренесе поздраве председника Русије Владимира Путина лидеру Кине Си Ђинпингу. 

image