Русија

Почела седница ШОС-а: Пружимо отпор страним силама које нам се мешају у посао

У Бишкеку, главном граду Киргизије, данас се одржава седница Шангајске организације за сарадњу на којој учествују премијери држава чланица организације. Руску Федерацију представља Михаил Мишустин
Почела седница ШОС-а: Пружимо отпор страним силама које нам се мешају у посаоwww.globallookpress.com © Russian Government

Главни задатак Шангајске организације за сарадњу је да државама чланицама осигура стабилност у условима глобалних изазова, али и да заштити наше грађане и бизнис сектор, рекао је данас премијер Русије Михаил Мишустин на седници ШОС-а.

Мишустин је, такође, предложио формирање независног регионалног платног система и конверзију валута у оквиру националних берзи, пошто се, како каже, "све чешће користе сопствене валуте".

"Државе ШОС-а треба да пруже отпор спољашњим силама које желе да се мешају у послове региона", истакао је руски премијер. 

Мишустин је навео да је заједнички приоритет ШОС-а одупрети се западним санкцијама и протекционистичкој политици.

"Наш заједнички приоритет је да осигурамо да наше земље буду отпорне на глобалне изазове, поуздано штитећи грађане и предузећа пред све већом конкуренцијом и турбуленцијама, као и пооштравање протекционистичких мера и незаконитих санкција, које доводе до прекида ланаца снабдевања робом и услугама широм света. Заједно можемо да се носимо са тим", нагласио је.

Такође, скренуо је пажњу да је у данашње време нестабилних цена енергената битно да се продуби сарадња у енергетском сектору. 

Озбиљну пажњу Руска Федерација посвећује и ширењу логистичко-транспортних веза у оквиру земаља ШОС-а, јер у томе види велики потенцијал.

Како је додао, Русија се нада да ће Белорусија ускоро завршити процедуре за приступање Шангајској организацији за сарадњу.

ШОС је основан 2001. године. Данас га чине Русија, Казахстан, Кина, Киргизија, Таџикистан, Узбекистан, Индија, Иран и Пакистан. Србија је, иначе, аплицирала за статус партнера у дијалогу ове организације, а још више од десет других земаља на овај или онај начин укључено је у њен рад.

Шангајска организација за сарадњу представља највећу светску организацију по географском обиму и броју становника, чије чланице покривају приближно 60 одсто Евроазије, чине 40 одсто светске популације и чији комбиновани БДП износи око петину светског.

image