Свет

МСП Белорусије: БРИКС, ШОС и ОДКБ биће нови гаранти безбедности

Свету су потребни нови гаранти безбедности, асиметрични савези и иницијативе, који могу да спрече глобални сукоб, поручио је заменик министра спољних послова Белорусије Јуриј Амбразевич
МСП Белорусије: БРИКС, ШОС и ОДКБ биће нови гаранти безбедностиwww.globallookpress.com © Yue Yuewei/XinHua

Заменик министра спољних послова Белорусије Јуриј Амбразевич изјавио је да би организације БРИКС, ШОС и ОДКБ могле да постану нови гаранти светске безбедности и да спрече деструктивни глобални сукоб.

"Можда би сви требало да активно тражимо способне и заинтересоване играче, како у виду утицајних држава, тако и међународних структура, чије би мировно и уједињујуће деловање омогућило да се спречи деструктивни глобални сукоб. Можда су свету потребни нови неочекивани гаранти безбедности, асиметрични савези и иницијативе", рекао је Амбразевич на Конференцији о разоружању у Женеви.

Како је навео, Шангајска организација за сарадњу добија на тежини, Организација уговора о колективној безбедности доказала је своју делотворност, Конференција о свеобухватним мерама за изградњу поверења у Азији је пуна потенцијала, а БРИКС може да игра посебну улогу.

Према његовим речима, "ако експлодира у Украјини, у Европи ће то сви осетити".

"Нико неће моћи да се сакрије. Белорусија одавно наслућује невоље и упорно позива на почетак преговора о утврђивању политичких и правних основа глобалне безбедности. Ми смо, као и раније, дубоко уверени да не постоје алтернативе преговорима", додао је он.

Амбразевич је подсетио да Белорусија, као председавајућa ОДКБ 2023. године, намерава да одржи међународну конференцију о безбедности у Евроазији у Минску.

Заменик шефа белоруског министарства спољних послова изразио је наду да ће "покушај разговора о овој теми приближити свет стварању стабилног система једнаке и недељиве безбедности са одговарајућим индивидуалним и колективним гаранцијама".

image