Русија

Москва: Чинимо све како би дошло до деескалације сукоба на Блиском истоку

Марија Захарова је подсетила да су Сједињене Америчке Државе блокирале руски нацрт резолуције управо из разлога што је тај документ садржао позив на мир и обустављање насиља
Москва: Чинимо све како би дошло до деескалације сукоба на Блиском истоку© Envato.elements.com

Русија чини све како би дошло до деескалације сукоба између Израелаца и Палестинаца, каже данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. 

Захарова је истакла да Москва покушава на политички начин и путем међународних платформи, укључујући и Уједињене нације, да издејствује прекид ватре, насиља и деескалацију ситуације. 

"Урадили смо све како би то имало обавезујући карактер, и због тога смо креирали и заједно са нашим партнерима предложили нацрт резолуције у оквиру Савета безбедности УН", рекла је она за телевизију "Росија 1".

Како преносе "РИА Новости", Захарова је подсетила да су Сједињене Америчке Државе блокирале руски нацрт резолуције управо из разлога што је тај документ садржао позив на мир и обустављање насиља.

Министарство спољних послова Русије данас је, такође, издало саопштење, у којем се наводи да је амерички нацрт резолуције, који је такође одбијен, "био прожет једностраном осудом покрета Хамас" како би било обезбеђено право Израела на самоодбрану.

У тексту се даље наводи да "ауторе није збунила чињеница да, према нормама међународног права, држава која окупира нема такво право у односу према територији која је под окупацијом. Документ није садржао ставку о прекиду ватре, укидању блокаде са Појаса Газе, затим обезбеђивање испоруке неопходне хуманитарне помоћи и спречавању насилног расељавања више од 1.000.000 људи".

Русија је предложила "алтернативни нацрт резолуције, који је, за разлику од америчког, садржао поменуте кључне хуманитарне елементе, позивајући на заустављање крвопролића и корак напред ка успостављању мира и сигурности у региону". 

Међутим, овај предлог блокирале су Сједињене Америчке Државе и њихови савезници у Савету безбедности УН. Тада је пропуштена још једна шанса за спречавање хуманитарне катастрофе, наводи руско МСП.

У наредним данима, већ 26. октобра, у Уједињеним нацијама поново се дискутовало о ситуацији на Блиском истоку, али овај пут у оквиру Генералне скупштине, а не Савета безбедности. 

Тада је, подсетимо, двотрећинском већином усвојена резолуција о "Заштити цивила и поштовању правних и хуманитарних обавеза", али она нема обавезујући карактер, као што је то случај са резолуцијама које бивају усвојене у оквиру СБ УН. 

"У документу се јасно наводи да је потребно да дође до стабилног примирја уз даљи прекид непријатељстава, успостављања хуманитарног приступа свима којима је потребна помоћ у Појасу Газе, ослобађања цивила, као и одустајања од присилног расељавања становништва енклава, стварање посебног механизма за заштиту Палестинаца и решавање сукоба по формули две државе".

Против документа и овај пут гласало је 14 држава, међу којима су САД, Израел, Мађарска, Хрватска, Аустрија и Чешка, подсећају данас из МСП-а Русије. 

image