Русија

"Слатка мала Европа ће ускоро нестати": Медведев има нову поруку за Стари континент

Велике силе пре или касније договориће се како ће се живети у догледној будућности под новим условима, а Вашингтон не може да побегне од Русије, Кине и земаља глобалног југа, оцењује заменик председника Савета безбедности Русије
"Слатка мала Европа ће ускоро нестати": Медведев има нову поруку за Стари континент© Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

"Шта год да кажу европски лидери, ЕУ сада де факто није у стању да делује самостално не само у међународној арени, већ чак и на европском терену. Скоро све земље ЕУ стоје на опрезу САД и Британије и оне су послушно почеле да извршавају њихова упутства за подршку нацистичком режиму у Кијеву", написао је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев на друштвеној мрежи "ВКонтакте".

Европа не само да је изгубила Русију као стратешког партнера, како каже, већ је постала и прави непријатељ Москве.

"ЕУ сада бунца о потпуној непредвидивости Русије, гради сумануте теорије завере, трошећи астрономске суме да би одржала своју безбедност. Европа је изгубила Русију као дугорочног стратешког партнера. Ово нас не радује, али је чињеница", наглашава он.

Поред тога, он је додао да ће се велике силе пре или касније договорити како ће се живети у догледној будућности под новим условима. Вашингтон, како каже, не може да побегне од Русије, Кине и земаља глобалног југа. Међутим, Русија нема смисла да започиње пуноправни сукоб са Америком.

"Али слатка мала стара Европа ће ускоро нестати", оценио је Медведев и додао да су снови о Европској унији као једном од стубова светског поретка нестали као дим.

"Европска унија је прокоцкала свој међународни ауторитет посредника у сваком сукобу", закључио је он.

Порука Европљанима: Зима ће бити дуга и хладна

Такође је додао да становницима Европе нико неће дати гаранције да наредна зима неће постати превише хладна.

"Нека се теше чињеницом да су заувек превазишли своју енергетску зависност од омражене Русије", написао је Медведев.

Према његовим речима, повећање тарифа на топлотну енергију ће се наставити, а скупи амерички течни природни гас неће помоћи.

Он је додао да је дошло до коначног напуштања ценовне политике која је пре неколико година "Европљанима обезбедила добар живот".

image