Захарова: Немири у Дагестану плод спољног уплитања, умешан и Зеленски

Ажурност изјава и објава украјинског председника о ситуацији на аеродрому у Дагетсану доказују да је информациона саботажа кијевске обавештајне службе координисана. Украјини ништа друго не преостаје, јер је пажња светске јавности за украјинску кризу опала, указује руска званичница

Масовни нереди на аеродрому у Дагестану су плод планиране спољне провокације како би се нарушио складан развој и јединство народа Руске Федерације, наводи портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова у коментару објављеном на сајту МСП-а.

За нереде су одговорни они коју си и раније прибегавали екстремистичким и терористичким методама, а који желе да дестабилизују унутрашњу политичку ситуацију у Русији, наводи она.

Међутим, током те "деструктивне акције", примећена је директна и кључна улога злочиначког кијевског режима, који је, како наводи Захарова, деловао рукама озлоглашених русофоба који су се тамо настанили.

"Ажурност изјава и објава Владимира Зеленског, као и њихов садржај, директан су доказ да је информациона саботажа кијевске обавештајне службе координисана", примећује руска страна.

Све чешће саботаже и субверзивне акције украјинских специјалних служби у контексту Русије су сасвим разумљиве, каже Захарова која то објашњава мањком пажње светске заједнице за кризу на украјинском тлу.

Међутим, Русија није насела на провокацију, надлежни органи су одреаговали брзо и недвосмислено, акције су биле јасне и пропорцијалне и тако дале јасан одговор свима који се надају да ће посејати пометњу и раздор у Русији, додаје она.

"Национално јединство је један од стубова развоја наше земље", тврди Захарова и подсећа на речи председника Русије да је "међуетнички и међуверски склад основа руске државности - све остало, свака друга позиција има антируску оријентацију и компоненту".

Руска Федерација ће наставити да игра стабилизујућу улогу у међународној арени ослањајући се на узајамно поштовање односа са свим државама у региону, наставиће да тражи решење спорова и сукоба на бази цивилизованог дијалога.