Русија

Главни руски рабин: Овде Јевреји, хришћани, муслимани и будисти живе сложно; то је пример за свет

Рабин Берел Лазар истакао је да је национално јединство које превазилази вероисповест јединствена карактеристика Русије
Главни руски рабин: Овде Јевреји, хришћани, муслимани и будисти живе сложно; то је пример за светwww.globallookpress.com © Viktor Chernov/GlobalLookPress

Главни руски рабин Берел Лазар рекао је да би Израелци и Палестинци могли да следе пример Русије, где све људи различитих вероисповести живе у миру и слози.

Говорећи на састанку представника верских удружења у земљи са председником Русије Владимиром Путином, Лазар је истакао да у тој земљи "постоји мир између хришћана, муслимана, Јевреја, будиста – свих вера и свих народа", додавши да је то пример за цео свет.

Рабин је напоменуо да је национално јединство јединствена карактеристика Русије.

"Стално имамо мир и међусобно поштовање међу људима различитог етничког порекла, различитих култура, различитих вероисповести", додао је он.

Путин је током састанка подсетио на став Москве о палестинско-израелском сукобу, који је заснован на одлукама Савета безбедности УН о успостављању две независне суверене државе – Израела и Палестине.

Председник је поново изразио саучешће породицама жртава напада палестинске милитантне групе Хамас 7. октобра на Израел, али је додао да "невини људи не би требало да буду одговорни за злочине које су починили други".

Борба против тероризма не може се водити по "злогласном принципу колективне одговорности", рекао је руски лидер, мислећи на ситуацију у Гази, где је Израел покренуо масовну кампању бомбардовања и увео блокаду хране, горива и струје као одговор на напад.

Сада је главни циљ зауставити крвопролиће и насиље; у супротном, даља ескалација кризе ће имати страшне последице не само за регион Блиског истока, рекао је Путин.

image