Русија

Руско МО: Корпорација из САД планирала биолошке нападе уз употребу вештачке интелигенције

Америка развија офанзивни биолошки програм, упозоравају из Министарства одбране
Руско МО: Корпорација из САД планирала биолошке нападе уз употребу вештачке интелигенције© Robert King/Newsmakers

Сједињене Државе настоје да прошире технологије за прављење биолошког оружја, као део офанзивног програма, па је тако у марту 2023. године одобрена нова стратегија САД у области биопроизводње коју је разрадило Министарство одбране те земље, изјавио је начелник Снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов.

Како је навео, ЦИА учествује у америчким војнобиолошким програмима, између осталог и преко истраживачке корпорације "Ранд" која је планирала велике биолошке нападе уз помоћ вештачке интелигенције.

"Учешће у биолошким пројектима ЦИА непрофитне организације 'Ранд', специјализоване за политичка питања, такође наводи на низ питања. Та организација је, користећи могућности вештачке интелигенције, планирала биолошке нападе великих размера. Сасвим је јасно да таква истраживања нису у складу са обавезама Вашингтона о неширењу биолошког оружја. Ти документи указују да се у САД наставља програм прављења биолошког оружја", казао је Кирилов на брифингу о војним биолошким активностима САД.

Кирилов је подсетио да је у октобру 2019. године, два месеца пре првих званичних извештаја о појави нове инфекције корона вирусом, Универзитет Џонс Хопкинс одржао вежбу "Догађај 201" у Њујорку. Током те вежбе, увежбаване су акције у условима епидемије раније непознатог вируса корона који је, према сценарију вежби, "пренет на људе са слепих мишева".

САД користе грађане Нигерије као заморчиће

Лекови које САД испоручују Нигерији у оквиру борбе против сиде и ХИВ-а немају терапеутски ефекат, а грађане те афричке земље Пентагон користи као заморчиће, упозорио је Кирилов.

"Амерички фармацеутски производи, чија потрошња стално расте у Нигерији, немају прави терапеутски ефекат, а грађани Нигерије се користе као бесплатни заморчићи. Такође ефикасност америчког програма за борбу против ХИВ/АИДС-а у Нигерији носи са собом многа питања", навео је.

Како је указао, према подацима руског Министарства одбране, стопа смртности од ХИВ-а у Нигерији одговара нивоу из 2009. године, упркос обилном финансирању биолошких програма и повећању броја грађана који су примили антивирусну терапију лековима компаније "Гилеада", повезане са Пентагоном.

"Тако је Пентагон, под плаштом јавног здравља на афричком континенту, решио сопствене проблеме: праћење биолошке ситуације, прикупљање и извоз узорака узрочника заразних болести и њихових преносника", прецизирао је генерал.

Према његовим речима, та активност се наставља и данас, па је тако у августу канцеларија Министарства одбране САД за смањење претње од оружја за масовно уништење склопила уговор са непрофитном организацијом "РТИ интернешенел", у оквиру којег ће та организација вршити епидемиолошки надзор у Нигерији. 

image